Corona: meer tijd, minder te doen. Of niet? Online draag je met gemak een steentje bij aan bijzondere projecten. Dat is leuk, leerzaam én je steunt een goed doel.
5 x interessante projecten waaraan jij een steentje kunt bijdragen
Dankzij verschillende platformen met tientallen online projecten, kun je zonder veel moeite een duit in het zakje doen van de zogenaamde burgerwetenschap. Een simpele bezigheid voor jou, maar een enorme hulp voor grootschalige researchprojecten die zo sneller kunnen worden afgerond. Zo heb jij straks misschien wel nieuwe bevindingen, of zelfs het redden van mensenlevens, een klein beetje op jouw naam staan.
1. Hoge Veluwe
Trek je schoenen aan, hang je verrekijker om je nek en… plof op de bank. Je hoeft de deur niet meer uit voor de Veluwse natuur, want met gemak spot je wilde dieren vanuit je eigen, vertrouwde huis. Verspreid over het natuurgebied staan tientallen wildcamera’s die jaarlijks een miljoen foto’s maken van dieren. Project Snapshot Hoge Veluwe kan jouw hulp goed gebruiken bij ecologisch onderzoek naar onder andere het gedrag, de verspreiding en talrijkheid van die dieren.
2. Help levens redden
Of je nu in bed ligt, op de bank zit of ergens anders een moment vrij hebt; via MapSwipe kun je hulporganisaties in een paar minuten helpen. Wereldwijd worden miljoenen mensen getroffen door rampen, ziekten en/of conflicten, waardoor hulpverleners grote gebieden moeten bestrijken. Om efficiënt op te treden, missen ze gegevens. In een simpele app markeer je op kaarten waar populaties zich bevinden, zodat kwetsbare gebieden beter in kaart worden gebracht.
3. Elke naam telt
Every Name Counts is een wat heftiger onderzoek, maar des te belangrijker. In dit onderzoek wordt gevraagd documenten van slachtoffers en overlevenden uit concentratiekampen te transcriberen, van namen en beroepen tot overplaatsingen of overlijdensdata. Als alle documenten uit het Arolsen-archief zouden worden opgestapeld, zou je een toren krijgen van 3256 meter hoog. Daarom kan dit onderzoek jouw hulp goed gebruiken.
De documenten bevatten informatie over miljoenen mensen en zijn soms het laatste wat over is van een persoon. Alle getranscribeerde documenten en namen komen terecht in een online archief, waar nabestaanden kunnen achterhalen wat met hun familielid is gebeurd, mede dankzij jouw bijdrage.
4. Game
Speel je liever een spelletje om de verveling tegen te gaan, maar wil je toch graag een project steunen? Dat kan: ScienceAtHome ontwikkelt spellen die helpen bij bijvoorbeeld research naar probleemoplossing door mensen, maar ook bij kwantumonderzoek. Klinkt ingewikkeld, valt reuze mee. Het enige wat je namelijk hoeft te doen om een bijdrage te leveren, is spelletjes spelen. Zo moet je een code kraken in Alien Code en in Tower Builder mag je een zo stabiel mogelijke toren bouwen.
5. Geschilderde vissen
Vis is niet weg te denken uit de Nederlandse cultuur. Maar hoe was dat vroeger? Dat onderzoekt het project Vissen in het verleden. Uit een selectie Nederlandse en Vlaamse schilderijen van het Rijksmuseum en de RKD, Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, word je gevraagd vissen te herkennen. Geen paniek: om de soorten te onderscheiden is er gelukkig een uitgebreide gids om je te helpen. Met jouw bijdrage help je onderzoekers onder meer aan informatie over de biodiversiteit in het verleden én de werkwijze van schilders. Daarnaast bewonder je vanuit je luie stoel schilderijen – zonder naar een museum te hoeven.
Lees ook
7 x tips om je werkplek georganiseerd te houden (en productiever te werken)