Eindelijk zomers weer! Zo denken velen erover, tenminste. Maar niet iedereen kan goed omgaan met de warmte. Dit overzicht helpt je daarbij.
Dít zijn de beste tips om je huis, hoofd en lichaam koel te houden.
Eindelijk zomers weer! Zo denken velen erover, tenminste. Maar niet iedereen kan goed omgaan met de warmte. Dit overzicht helpt je daarbij.
Dít zijn de beste tips om je huis, hoofd en lichaam koel te houden.
Eet kleine porties
Eet geen uitgebreide maaltijden bij temperaturen rond de 30 graden, maar verspreid het eten over de dag. Voor je lichaam is het namelijk behoorlijk wat werk om alles te verbranden. Een simpel rekensommetje leert: hoe harder je maag werkt en hoe meer energie je verbrandt, hoe warmer je het krijgt. En dat willen we niet.
Ga voor fruit
Eet ook voldoende fruit. Met warm weer zweet je, waardoor je vocht en zout verliest. Dat kun je aanvullen door bepaalde fruitsoorten als watermeloen, mango, appels en aardbeien te eten. Niet alleen vul je daarmee je vocht- en zouttekort aan, je koelt er ook van af. Win-win!
Eet iets warms
Het klinkt onnatuurlijk: iets warms eten op een warme dag. Maar geloof ons, dat is het juíst niet. Bij kou moet je lichaam werken. Dat wil je voorkomen, want daardoor krijg je het alleen maar nóg warmer. Kies voor pittig eten, want daar ga je van zweten en daar koelt je lichaam weer van af.
Kies voor thee
Het klinkt verleidelijk, maar doe het juist niet: ijskoud water drinken. Net zoals met het eten gaat je lichaamstemperatuur snel dalen van koud drinken, waarna de thermostaat in je hersenstam je temperatuur weer laat stijgen. Gevolg? Je krijgt het extra warm. Drink daarom lauwwarme thee. Dit heeft het tegenovergestelde effect: je temperatuur stijgt iets, waarna je lichaam zichzelf afkoelt. Handig!
Zet een wekker
Het is belangrijk om als volwassene iedere dag anderhalf tot twee liter vocht binnen te krijgen. Omdat je op een warme dag meer zweet, is de kans op uitdroging groter. Het is dus van belang om goed water te drinken. Neem daarom elk uur een glas water. Heb je er moeite mee om dat in je systeem te krijgen? Zet ieder uur een wekker voor een reminder, om hoofdpijn te voorkomen.
Koop een tweeliterfles
Als je er zeker van wil zijn dat je aan deze liters komt, is het handig om een waterfles van twee liter aan te schaffen. Zo zie je precies hoeveel je nog moet drinken.
Drink niet té veel alcohol en cafeïne
Een heerlijke limoncello of een ijskoud wijntje op het terras. Loopt het water al in je mond als je er aan denkt? Maar hoe lekker het ook is: alcohol is niet zo’n slim idee met warm weer. Het droogt je alleen maar meer uit. Net als cafeïne. Je lichaam moet namelijk de alcohol afbreken, waardoor het hard aan het werk moet. Gevolg? Precies, je krijgt het warm.
Let op welke stoffen je draagt
In de zomer maakt het écht uit welk T-shirt, welke jurk of korte broek je uit de kast trekt. Je wil namelijk ademende stoffen dragen. Doe je dat niet, kan je kleding aanvoelen als een groot stuk plastic-wrap. Onze aanraders om lekker luchtig de zomerhitte te trotseren: katoen en linnen. Katoen neemt makkelijk vloeistoffen op waardoor je nooit lang nat blijft. Wat dan weer superfijn is aan linnen is dat het niet aan je lichaam blijft plakken. Daarnaast droogt het ook supersnel. Komt je linnen outfit verkreukeld uit de koffer? Hang ‘m even op in de badkamer terwijl je doucht en weg zijn de kreukels.
Welke stoffen je beter kan mijden? Polyester, acryl en nylon. Alle drie zijn synthetische stoffen en ademen niet. Doordat de kleding niet ademt, neemt het ook geen druppeltje vocht op. Op een warme dag baad je dus, letterlijk, in je eigen zweet.
Draag antitranspirant
We horen je denken: ja, dúh, natuurlijk draag ik deodorant. Maar antitranspirant is toch wel degelijk iets anders. Deodorant helpt namelijk alleen tegen nare geurtjes. Antitranspirant vermindert de zweetproductie daadwerkelijk doordat er aluminiumzouten in zitten. Die vernauwen de openingen van je zweetklieren. Nog een handige tip: breng de antitranspirant alvast ’s avonds voor het slapen gaan aan. Het is namelijk het beste om het aan te brengen op een droge huid voordat je begint met zweten. In de ochtend gebruik je dan deodorant.
Vermijd heetste van de dag
Het klinkt misschien al logisch, maar wat nou als je trainingsschema precies op het heetste van de dag valt? Probeer dit toch te vermijden, om een zonnesteek te voorkomen.
Begin rustig
Je lichaam moet harder werken om de warmte kwijt te kunnen. Start daarom rustig op door een warming-up in de schaduw. Laat je lichaam eerst aan de temperatuur wennen en ga daarna rustig beginnen met je sport. Dan komt het helemaal goed.
Vroegtijdig drinken
Sport je toch in de middag, of ben je van plan in de avond een rondje te gaan hardlopen? Begin dan vroegtijdig met voldoende te drinken om je vochtbalans op peil te houden. Neem daarbij iedere vijftien tot dertig minuten een drinkpauze.
Alles potdicht
Misschien niet geheel onbekend, maar zeker belangrijk. Doe je gordijnen dicht en rolluiken naar beneden. Alleen op die manier blijft de meeste warmte buiten het huis.
Open de deuren en ramen op het juiste moment
We horen je denken: wanneer is dan het juiste moment? Nou, niet wanneer de zon schijnt. Het beste is om alles te ventileren aan het begin van de avond. Op hele warme dagen is het buiten na tien uur in de ochtend al warmer dan binnen. Slim dus om voor die tijd alles weer te sluiten. Laat jezelf overdag niet verleiden door een briesje. Ook dat is warme lucht.
Wassen doe je zo
Een luchtvochtig huis voelt als een warm huis. Probeer dat dus zo veel mogelijk te voorkomen. Dat doe je al door de natte was buiten te drogen in plaats van in huis.
En als we het dan toch hebben over de was: laat die droger en wasmachine zo veel mogelijk uit. Dit zijn heuse warmteverwekkers.
Kussensloop in de vriezer
Ja, dit klinkt misschien een beetje gek. Maar uit onderzoek blijkt dat je tijdens warme nachten echt beter slaapt op een ijskoud kussen. Doe je kussensloop in een afgesloten plastic zak in de vriezer, haal ‘m er ’s avonds uit en geniet van een heerlijk, koele nacht. Heb je een grote vriezer? Stop dan ook je dekbedovertrek erin, voor nóg meer verkoeling in die plaknacht.
Natte, koude handdoek
Maak een grote handdoek nat met (ijs)koud water. Wring ‘m uit en hang de handdoek voor je raam. Op die manier wordt de warme lucht die binnenkomt koud.