Abrikozenpitten zijn hartstikke giftig. Deskundigen raden aan om de pitten links te laten liggen in de supermarkt. Want ondanks dat ze giftig zijn, worden ze toch verkocht.
Hierom mag je écht geen abrikozenpitten eten
In abrikozenpitten zit cyanide.
Abrikozenpitten
Van het gif in de pit gaat alles wat leeft kort gezegd dood. Je hart gaat er sneller van kloppen, je raakt duizelig en in de war. Als je niet binnen een paar uur hulp krijgt, dan stopt je hart ermee. Gevaarlijk spul dus.
Toch belanden er elk jaar mensen op de ic omdat ze te veel pitten hebben gegeten. Een Limburgse man bijvoorbeeld ontsnapte een aantal jaar geleden op het nippertje aan de dood. Hij had een half zakje abrikozenpitten gegeten terwijl je maximaal maar drie kleine pitjes mag. En zelfs dan al kun je je goed beroerd voelen.
Nog steeds verkocht
Des te opmerkelijk dus dat de pitten nóg steeds worden verkocht. Onder meer het bedrijf Liroy B.V. uit Benthuizen verkocht lange tijd de pitten, schrijft RTL Nieuws. Ook verschillende gespecialiseerde Chinese voedingsproducenten brengen de pitten op de markt.
De autoriteiten zijn van plan om de pitten te verbieden – al zijn ze daar al sinds 2018 mee bezig. Overigens moet je ook zeker niet te veel eten van perzikenpitten, pruimenpitten, kersenpitten en avocadopitten. Ook in deze vruchten komen gifstoffen voor – zij het in lagere hoeveelheden.
Minister van Volksgezondheid wil giftige abrikozenpitten per direct uit de winkelsLees ook