Bij verbrande etensresten in je oven kunnen schadelijke stoffen ontstaan. Zaak dus om je oven regelmatig te reinigen.
Hoe doe je dat nou effectief? LINDA.nl zoekt het voor je uit.
Bij verbrande etensresten in je oven kunnen schadelijke stoffen ontstaan. Zaak dus om je oven regelmatig te reinigen.
Hoe doe je dat nou effectief? LINDA.nl zoekt het voor je uit.
Een stukje verbrande pizza of wat aangekoekte kaas: wat voor gevaar levert dat nou op? Die vraagt leggen we voor aan toxicoloog Jan Tytgat. “Het gevaar zit ‘m vooral in het zichtbare roet, het zwartgeblakerde voedsel in je oven. Die zwarte stukjes bevatten kankerverwekkende stoffen, waarvan PAK-moleculen wat mij betreft het grootste gevaar vormen”, vertelt hij. “Onze lever kan het ontgiften, zolang het niet te veel is. Maar als je op dagelijkse basis te veel van deze stoffen inneemt, dan kunnen die stoffen kankerverwekkend zijn.”
Wanneer is zo’n dagelijkse inname ’te veel’? “Dat is lastig te beantwoorden”, zegt Tytgat. “Het verschilt van mens tot mens. Sommigen kunnen elke dag barbecueën en krijgen nooit problemen, terwijl anderen wel ziek worden.” Volgens de toxicoloog is het gevaar vergelijkbaar met roken. “Sommigen krijgen van tabak gemakkelijk longkanker, terwijl anderen niet zo vatbaar zijn.” Toch kunnen we volgens Tytgat wel stellen dat te hard aangebakken vlees, vis en groente in de regel voor iedereen slecht is.
Op de vraag hoe fris zijn eigen oven erbij staat, antwoordt hij lachend: “Netjes hoor.” Volgens Tytgat is het belangrijk om een goede hygiëne in acht te nemen en de oven regelmatig van binnen te ontvetten. “Als de oven vettig wordt, betekent het dat daar stoffen in zitten die kunnen worden omgezet in toxische stoffen, die deels in het voedsel kunnen kruipen.”
Om te voorkomen dat giftige stoffen in jouw oven ronddwarrelen, is het geen overbodige luxe om ‘m een flinke opfrisbeurt te geven. Hoe dat je dat nou effectief?
Et voilà! Na deze stappen is een blinkende oven, zónder giftige stoffen, je eindresultaat.
Wordt de vaat maar niet schoon in de vaatwasser? Probeer deze hacks eensLees ook