Deodorant, we gebruiken het (bijna) allemaal. Maar wat zit er allemaal ín die spray, roller of crème? En is dat wel goed voor je huid?
LINDA.nl duikt in de materie.
Deodorant en anti-perspirant
Het begint bij de twee soorten deo’s die grofweg bestaan: de ‘gewone’ deodorant en de anti-perspirant. De eerste gaat geurtjes tegen, de laatste blokkeert het transpiratievocht. In de anti-perspirant zit vaak aluminium, een stof die, in samenwerking met de keratine in je huid, je zweetklieren blokkeert.
Over aluminium gaan al jaren hardnekkige berichten rond. Zo zou het volgens sommige studies schadelijk kunnen zijn en zelfs kunnen leiden tot borstkanker. Dat zijn flinke claims, dus is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar een relatie tussen deze dingen.
Aluminium en parabenen
Het KWF meldt dat zowel de American Cancer Society en het Amerikaanse National Cancer Institute géén link hebben kunnen vinden tussen aluminum en het ontstaan van borstkanker. Ook niet bij volledig onthaarde oksels.
Daarnaast ontkrachten diezelfde studies dat parabenen – de bacteriedodende conserveermiddelen in je deo – schade kunnen toebrengen als ze direct op de huid worden aangebracht. Je kunt deodorant dus veilig gebruiken zegt ook de Europese Commissie, die het gebruik van parabenen in cosmetica goedkeurt.
Huidvriendelijk
Heb je hierdoor toch twijfels bij het rollen of smeren van aluminiumzouten? Geen stress, er zijn voldoende alternatieven. Zink of perliet worden vaak ingezet als aluminium-vervangers, en je kunt natuurlijk altijd overstappen op een ‘gewone’ deodorant die alleen geurtjes maskeert.
In dát vak van de drogist is het overigens ook opletten geblazen. Niet omdat het onveilig is, maar wél omdat er ingrediënten in zitten die niet per se vriendelijk zijn voor je huid. Veel deodoranten bevatten alcohol: hartstikke veilig, maar het kan je huid irriteren en uitdrogen. Ook parfum – een vaak geziene gast op etiketten – kan zorgen voor bultjes en uitslag, in het geval van een allergie. Ook andere geurstoffen (zoals geradiol, lysmeral, benzyl alcohol of coumarine) kunnen dat soort reacties triggeren.
Wil je het op safe spelen en zo min mogelijk irritatie oproepen, dan loont het dus om de labels goed door te spitten voor je iets koopt. Een handig hulpmiddel is de site waarzitwatin.nl, of apps als Think Dirty en CosmEthics. Zij vertellen je precies welke ingrediënten je favoriete smeersels bevatten.
Dit artikel werd eerder gepubliceerd op 15 december 2021 op LINDA.nl