UV-straling in zonlicht is niet alleen een risico voor je huid, maar óók voor je ogen. Het Oogfonds adviseert daarom bijna altijd een zonnebril te dragen.
Zélfs in de schaduw en op bewolkte dagen.
Zonnebril op
De gevolgen van zonlicht op je ogen zijn bijna nooit direct merkbaar. Precies daarin zit het gevaar. Als je je ogen langdurig blootstelt aan UV-straling, kan het je bindvlies, hoornvlies, netvlies en lens (permanent) beschadigen.
Daarmee verhoog je dus ook de kans op aandoeningen als staar en maculadegeneratie (minder scherp zicht, met een wazige vlek in het midden). Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is overmatige blootstelling aan zonlicht verantwoordelijk voor 20 procent van alle staar-diagnoses. Opletten, dus.
Tips
Het Oogfonds geeft wel meteen wat handige tips mee, als je nu spontaan op zoek wilt naar een nieuw vlot montuurtje. Een goede zonnebril voldoet aan drie kenmerken:
– 100 procent UV-bescherming (af te lezen op sticker op de bril: ‘UV 400’ of ‘100 procent UV filter’)
– Montuur dat groot genoeg is en goed aansluit
– Een lichtabsorbtie van minimaal 75 procent (dat staat gelijk aan een CE-markering van 3 of 4)
Wie écht zuinig wil zijn op de kijkers draagt ook een zonnebril als de zon niet schijnt. Op bewolkte dagen (zeg maar gerust de hele zomer van 2021) dringt de helft van de UV-straling alsnog door een wolkendek heen. Kies dus een montuur dat goed combineert met lekker veel verschillende outfits, ben je in één klap klaar.