Ondanks alle weerwaarschuwing toch naar Zuid-Europa op vakantie? Pas dan wel op voor oververhitting.
De drie fases van oververhitting kunnen gevaarlijk zijn, daarom vertellen we je hoe je ze herkent én wat je ertegen kunt doen.
Ondanks alle weerwaarschuwing toch naar Zuid-Europa op vakantie? Pas dan wel op voor oververhitting.
De drie fases van oververhitting kunnen gevaarlijk zijn, daarom vertellen we je hoe je ze herkent én wat je ertegen kunt doen.
Die zweetsnor nemen we voor lief; het is tenslotte zomer. Toch moeten we niet te lichthartig doen over hoge temperaturen. Je lichaam kan er namelijk een flinke optater van krijgen en dat wil je – geloof ons – graag voorkomen.
Oververhitting ontstaat doordat je lichaam bij hitte te veel vocht en zout verliest. Daardoor kan je lichaam de warmte minder goed kwijt, met oververhitting tot gevolg. Vaak uit dat zich in vermoeidheid, spierkramp, hoofdpijn en misselijkheid. Maar het kan ook levensgevaarlijk zijn.
Dit noem je warmteletsels die je kunt onderverdelen in hittekrampen, hittestuwing en hitteberoerte. Zo herken je ze:
Bij hittekramp krijg je spierkrampen in bijvoorbeeld je benen, armen, rug of buik. Vaak ontstaat dit als iemand vanwege een te hoge inspanning (sporten bijvoorbeeld) veel zweet om het lichaam af te koelen. De spieren krijgen dan te maken met een tekort aan zout en vocht.
Wat te doen? Zoek een koele plek op en verkoel je lichaam met bijvoorbeeld een natte, koude handdoek. Vul daarbij ook vocht en zout aan door chips te eten of bouillon te drinken.
Hittestuwing is al een stuk minder onschuldig. Het is een ernstige vorm oververhitting. Je kunt last krijgen van een hoge lichaamstemperatuur, veel zweet, bleek of rood zien, braken en flauwvallen.
Bij hittestuwing is er sprake van een ophoping aan warmte in het lichaam. Hitte-uitputting heeft dezelfde symptomen, maar ontstaat wanneer de lichamelijke mogelijkheid om af te koelen is uitgeput.
Wat te doen? Zoek een koele omgeving op en trek overtollige kleding uit. Start met het koelen van de nek, oksels, liezen en knieën. Drink (isotone) sportdrank en eet wat.
Als deze twee varianten van warmteletsel niet behandeld worden, kunnen ze overgaan in een hitteberoerte. Zodra er sprake is van verwardheid of als er geen teken van verbetering is, kun je daarom het beste de hulpdiensten bellen.
Een hitteberoerte kan levensgevaarlijk zijn. De warmteregulatie van de hersenen raakt namelijk in de war door uitdroging en een te hoge lichaamstemperatuur. Dit uit zich in suf en verward gedrag, een rode huid zónder te zweten, flauwvallen en misselijkheid.
Wat te doen? Het belangrijkste is om de lichaamstemperatuur te verlagen. Start dus direct met koelen met natte handdoeken en gebruik bijvoorbeeld een ventilator op de natte huid. Als iemand ongecoördineerd gedrag vertoont en evenwichtstoornissen heeft, bel dan 112.
Cliché maar waar: voorkomen is beter dan genezen. En dat geldt ook voor oververhitting. Zorg daarom goed voor jezelf tijdens een hittegolf. De Reddingsbrigade tips het volgende: “Smeer je goed in met zonnebrand, beperk zware lichamelijke inspanning op de warmste momenten van de dag. Drink voldoende, ook als je geen dorst hebt. En ga niet te lang in de zon zitten.”
Voel je je toch niet lekker? Ga dan uit de zon en zoek een koele plek op. Trek je kleding uit, drink wat en koel je lichaam met ijszakken of koude blikjes.
Vakantie kosteloos annuleren vanwege de bloedhitte? Vergeet het maarLees ook