Met deze tropische temperaturen is het de kunst om koel te blijven. Hoe voorkom je dat het zweet je meteen weer uitbreekt zodra je de douche uitstapt?
Voilà: een lesje douchen in de zomer.
Koel af vóór het douchen
We snappen het, het is verleidelijk om je dampende lijf meteen onder een koele straal te zetten. Maar dit is er eentje in de categorie kortetermijndenken. Zweet dient namelijk een doel: je koelt ervan af. Als je meteen onder een (koude) douche stapt, sluiten je poriën en kan de warmte niet ontsnappen uit je lichaam.
Beter wacht je tot het zweet is opgedroogd (klinkt lekker, hè?). Zet jezelf voor een ventilator of in een koele kamer, of eet nog even een verkoelend maaltje.
En als je dan onder de douche stapt, waar doe je dan goed aan: een ijskoude of juist een warme douche? Het klinkt misschien gek, maar een douche op warme temperatuur is toch echt ’t beste in dit scenario. Bij een koude douche vernauwen je bloedvaten en kan je lichaam de warmte slechter kwijt. Bij een warme douche gaan je bloedvaten juist openstaan en wordt de warmte afgevoerd.
Deppen is het devies
Met zulk warm weer heb je helemaal geen zin om jezelf in een handdoek te wikkelen. En dat is ook geen goed idee: wrijving met de handdoek zorgt voor extra warmte. Probeer jezelf daarom zo veel mogelijk droog te deppen. En daarna hup, zo snel mogelijk die hete badkamer uit. En nog maar een ijsje eten misschien.