Fluitende vogels, spelende kinderen en de buurman die ’t gras maait: het zijn bekende zomergeluiden. Maar voor mensen met misofonie kan hierdoor de zomer moeilijk zijn om door te komen.
Hallo grasmaaiers en kettingzagen: voor mensen met misofonie kan de zomer een nachtmerrie zijn
Shaylynn Hayes-Raymond is onderzoeker en voorzitter van de International Misophonia Foundation. In Psychology Today legt ze uit hoe dit precies zit.
Zomergeluiden
Misofonie betekent letterlijk: haat van geluid. Mensen met misofonie kunnen walging of woede voelen bij het horen van bepaalde geluiden: triggers heten die. Vaak gaat het om mond- en keelgeluiden als smakken, slikken, ademhalen of kuchen, maar in de zomer kunnen ook ándere geluiden een trigger zijn. Grasmaaiers, bijvoorbeeld.
Bladblazers, kettingzagen en andere grotere apparatuur zijn vaak iets minder makkelijk te negeren dan iemand die net te hard slikt. En dat is dus best pittig in de zomer, als alles en iedereen zich buiten bevindt en jij juist gevoelig voor geluid bent. Het gebrul van een kettingzaag krijg je er niet onder als je alleen wat white of pink noise opzet. Hayes-Raymond is daarom op zoek gegaan naar andere manieren om deze groep mensen te helpen.
Geluidsmaskering
Allereerst werkt geluidsonderdrukking, bijvoorbeeld door het opzetten van white of pink noise, in de praktijk beter als je daarnaar luistert via een noise-cancelling koptelefoon. Daarnaast is cognitieve gedragstherapie een bewezen manier om met misofonie om te leren gaan, schrijft Hayes-Raymond. Indien mogelijk is tijd doorbrengen wég van de triggers ook een manier om de impact van deze prikkels te verminderen. Noem het een soort ‘geluidsdieet’: bijvoorbeeld door meer tijd door te brengen in de natuur, of te beginnen met sporten als uitlaatklep.
Maar eerlijk is eerlijk, geluiden vermijden is natuurlijk niet altijd mogelijk. Hayes-Raymond legt uit dat je brein afleiden van de trigger de beste manier is om je zenuwstelsel te kalmeren. Denk bijvoorbeeld aan ademhalingsoefeningen, stressballen of andere zogenoemde fidgets. “Het is echter belangrijk om te onthouden dat het getriggerd worden niet iets is waar je controle over hebt,” vertelt Hayes-Raymond. “En ook: het is oké om je op dat moment niet goed te voelen.”
Misofonie is een serieuze aandoening: 'Mensen kunnen geïsoleerd raken'Lees ook