Aapie, Pluis, Beertje en Poekie: bijna iedereen had als kind wel een favoriete knuffel. Je vaste maatje in het donker. Wat zegt het als je als volwassene nog steeds met een knuffel slaapt?
De VU Amsterdam deed hier onderzoek naar.
Mentale gezondheid
De onderzoekers ontdekten dat kroelen met je favoriete knuffel een gunstig effect op je mentale gezondheid kan hebben, specifiek bij mensen met wat minder zelfvertrouwen. Knuffels geven je een geruststellend gevoel en simuleren een menselijke aanraking, iets wat je lichaam dan ook echt zo interpreteert. Ook kan het een rol spelen in het verminderen van angsten.
Heeft een teddybeer of pluchen aap datzelfde effect op mensen met een blakend zelfvertrouwen? Nou, nee, melden de onderzoekers. Het lijkt dus zo te zijn dat volwassenen met een knuffel over het algemeen een iets lager zelfbeeld hebben, en meer behoefte hebben aan het gevoel van geborgenheid dat zo’n knuffel geeft.
Kindertijd
Patrick Luyten, professor klinische psychologie aan de KU Leuven, vertelde hier bij het Vlaamse Radio 2 meer over. “Door in contact te komen met knuffels zoeken we een gevoel uit onze kindertijd op”, verklaart hij. “Zo’n knuffel hielp ons om zelfstandiger te zijn. Het verving onze ouders als we ergens bleven slapen, dat creëert vaak een sterke emotionele band. Die kindertijd brengt gevoelens van heimwee met zich mee, maar ook veiligheid en geborgenheid.”
En soms kan het dan dus fijn zijn om dat gevoel op te blijven roepen, met je favoriete knuffelbeest. En dat is hartstikke prima en gezond, voeg Luyten toe. “Zolang het je relaties tot anderen niet in de weg staat, is er geen enkel probleem.” Dus partners: jaloers zijn op wat pluche is niet nodig.
Dit artikel werd eerder op deze site gepubliceerd in juni 2022.