Je hebt te weinig geslapen maar de wekker gaat weer. Eén nachtje doorhalen kan nog eens een keer. Maar wat doet chronisch slaapgebrek met je lichaam en kun je dan nog goede beslissingen nemen?
Janken van vermoeidheid: wat doet weinig slaap met je gezondheid?
LINDA.nl ging in gesprek met slaapexpert Winni Hofman.
Slaap
Slaapgebrek: premier Mark Rutte en minister van Financiën Sigrid Kaag kunnen erover meepraten. Deze week gingen ze marathon- na marathonoverleg in. Tussen die overleggen door zat er elke keer een onderbreking van een paar uur waarin ze een uiltje konden knappen. Echt gezond is dat niet, legt Hofman uit. “Doe je dit zo één keer dan is er niet veel aan de hand. Je kunt je dan wel heel moe voelen en slaperig. Ook zal je niet helemaal goed functioneren, maar dat verschilt weer per persoon. Als je ’s avonds je rust pakt voel je je de volgende dag weer prima.”
Maar, zo waarschuwt Hofman, slaap je chronisch slecht doordat je ritme bijvoorbeeld elke dag anders is, dan kan je lichaam ‘ontregeld’ raken. “Je slaap wordt aangestuurd door de biologische klok in je hersenen. Als je de ene dag heel vroeg naar bed gaat en de andere dag heel laat, dan weten je hersenen het op een gegeven moment ook niet meer.” Als gevolg daarvan kun je dan moeilijk in slaap komen waardoor je nóg minder slaapt.
Korter slapen maakt je asocialer: 'Geen energie meer om te denken aan anderen'Lees ookLichamelijke klachten
“Je kunt dan allerlei lichamelijk klachten krijgen. Een voorbeeld daarvan is een hartritmestoornis, maar ook je immuunsysteem wordt aangetast waardoor je sneller verkouden bent of griep oploopt.” Ook met het nemen van beslissingen wordt het een stuk lastiger. “Je moet je veel beter concentreren, maar je kunt niet meer helder denken door de vermoeidheid. Dan kun je dus echt wel de verkeerde beslissingen nemen,” aldus Hofman.
Rust en regelmaat
Overigens is een ontregelde biologische klok wel weer zo op de rit. “Stapsgewijs moet je weer een slaapritme zien te krijgen. Heel geleidelijk bouw je dat in een week of 6 weer op.” Kortom, rust en regelmaat blijken nog maar weer eens dé sleutel te zijn voor een gezond leven. En als het neerkomt op het nemen van belangrijke beslissingen, dan kun je in plaats van nachtenlang doorvergaderen, beter gaan slapen.
Fleur (22) slaapwandelt dagelijks en filmt dat: 'Ik gooi mijn kat soms de deur uit 's nachts'Lees ook