De symptomen verschillen nogal, maar het bestaat (helaas) wel degelijk: de sperma-allergie. Waar komt het door en hoe herken je het?
LINDA.nl zet een aantal dingen op een rij.
Sperma-allergie
Mensen met deze allergie (ook wel spermaplasma-allergie of SPA genoemd) krijgen een allergische reactie op eiwitten in sperma. Het komt alleen voor bij vrouwen, die door middel van een bloedtest kunnen uitzoeken of ze er last van hebben.
Een allergische reactie op zaad werd voor het eerst beschreven in 1958. Sindsdien heeft de wetenschap meer gevallen bevestigd, maar de aandoening blijft zeer zeldzaam. Al is de kans aanwezig dat sperma-allergie veel vaker voorkomt, maar door schaamte en gebrek aan kennis nog weinig herkend wordt.
Symptomen
De symptomen van een sperma-allergie verschillen per persoon. Allergoloog Chris Tomee vertelt aan NPO 3 dat zo’n dertig procent van de allergische vrouwen voornamelijk vaginale jeuk en een branderig gevoel ervaart. Die symptomen komen meestal opzetten binnen een halfuur na het contact met sperma.
De overige zeventig procent heeft het zwaarder: “Zij kunnen over hun hele lichaam last krijgen – benauwdheid, jeuk en zwellingen”, aldus Tomee. “Een sperma-allergie is niet alleen inwendig, je kunt ook allergisch reageren als het in contact komt met je huid.”
Mannen kunnen overigens níet allergisch zijn voor hun eigen zaad, maar er wél wel een lichamelijke reactie op krijgen. Dat heet het Post Orgasmic Ilness Syndrome (POIS) en is – gelukkig – ook zeer zeldzaam. De symptomen van dit syndroom kunnen behoorlijk heftig zijn. Denk aan extreme vermoeidheid, brandende ogen, koorts, hartkloppingen en spierpijn. Zo’n aanval kan soms dagenlang duren.
Wat te doen?
Heb je sperma-allergie? Dan valt daar helaas niet veel tegen te doen, volgens Tomee. “Condooms helpen in de meeste gevallen. Je kunt ook anti-allergiemedicijnen gebruiken, maar ook die werking is per persoon verschillend.” Een huisarts contacteren is dus sowieso verstandig.
Zwanger worden is met een sperma-allergie nog wel mogelijk, al zul je daar wat extra aandacht aan moeten besteden. IVF is een optie, maar ook de zogenoemde ‘hyposensibilisatie’. Daarbij komt de vrouw herhaaldelijk in contact met kleine hoeveelheiden sperma, waardoor het lichaam een soort tolerantie opbouwt.
Oproep
Over sperma-allergie wordt niet vaak gepraat. Het is een onderwerp waar nog een taboe op rust. Heb jij er zelf mee te maken en zou je willen delen hoe dat is? Stuur dan een mail naar ellen.hensbergen@linda.nl. Je verhaal wordt integer behandeld en kan – indien gewenst – volledig anoniem geplaatst worden.