Een verpleeghuismedewerkster kreeg op 6 januari 2021 de eerste coronaprik. Een jaar later en tijdens de derde lockdown hebben ruim 13,3 miljoen mensen een vaccinatie tegen Covid-19 gehad en is de boostercampagne in volle gang.
Precies één jaar na de eerste coronaprik, we zijn ruim 25 miljoen vaccinaties en meerdere lockdowns verder
Na de booster zijn waarschijnlijk “nog een aantal” prikken nodig, zei minister Hugo de Jonge vorige week.
Aftrap vaccinatiecampagne
Sanna Elkadiri zat onder toeziend oog van een bataljon fotografen op een stoel en kreeg de eerste Nederlandse prik tegen het coronavirus. Minister Hugo de Jonge stond er (met erg flitsende schoenen) naast en applaudisseerde voor haar. Ook GGD-baas André Rouvout en het inmiddels vervangen hoofd vaccinaties van het RIVM keken toe.
Kort na die eerste prik waren bewoners van verpleeghuizen aan de beurt. Daarna begon de campagne om iedereen boven de 18 jaar te voorzien van een prik. Volgens het RIVM is nu ongeveer 89,1 procent van alle 18-plussers gevaccineerd. De overgrote meerderheid van hen is volledig gevaccineerd (afhankelijk van het vaccin één of twee prikken).
Twee jaar corona
Een klein jaar vóór die eerste coronaprik werd eind februari 2020 in Nederland de eerste besmetting geconstateerd. Toen heette dat nog ‘het nieuwe coronavirus’. Vanaf dat moment kwamen er dagelijks nieuwe gevallen bij in Nederland.
In maart werden de eerste anti-coronamaatregelen ingevoerd en aan het einde van die maand volgde de eerste ‘intelligente’ lockdown. Daarna kwam een zomer waarin weer van alles mogelijk was. Maar in de herfst volgde een nieuwe lockdown en in januari werd de avondklok ingevoerd.
In juni 2021 ging de samenleving weer open, maar toen het buiten kouder werd en mensen meer binnen zaten liepen de besmettingen weer op. Met de oprukkende, meer besmettelijke omikron-variant van het virus besloot het kabinet half december tot de derde lockdown, waar we nu in zitten.
Boosters
In eerste instantie werden boosterprikken alleen aangeraden voor mensen met een verlaagde weerstand. Inmiddels is het de bedoeling voor eind januari minimaal 90 procent van álle gevaccineerden te voorzien van een extra prik.
Wie in februari geen booster heeft gehad krijgt straks mogelijk geen groen vinkje meer in de coronatoegangsapp. Dat hangt af van hoelang geleden je volledig gevaccineerd bent (maximaal negen maanden geleden). Als je genezen bent van Covid-19 dan krijg je ook een QR-code. Vooralsnog geldt dat ook als je negatief getest bent.
Meer boosters
Waarschijnlijk volgen er na de derde prik meer prikken. Vorige week zei minister De Jonge al in de Tweede Kamer dat hij erop rekende dat er “nog een aantal” prikken nodig zijn.
Boosteren of boosten? Zeggen we het, net als Hugo de Jonge, allemaal verkeerd?Lees ookIn Israël zijn ze begonnen met de tweede boosterprik. Dat is dus in de meeste gevallen de vierde prik in totaal. Uit Israëlisch onderzoek blijkt dat de extra prik zorgt voor meer antistoffen. Israël is wereldwijd koploper in coronavaccinaties.