Het zit zo lekker, zo met de benen over elkaar. En ook nog eens megahandig tegen inkijk als je een kort rokje draagt. Maar hoe slecht is het eigenlijk om met je benen gekruist te zitten?
Oeps: hoe slecht is het om met je benen over elkaar te zitten?
Hierbij het antwoord.
Benen over elkaar, slecht of niet?
Je zult vast weleens gemerkt hebben dat je voet in slaap kan vallen als je lange tijd met gekruiste benen op de bank of achter je bureau zit. Maar goed, even schudden met die handel en de tintelingen zijn weer voorbij. Volgens sommigen is het slecht om lang met je benen gekruist te zitten: zo zou je er een hoge bloeddruk en spataderen van krijgen. Wat is daarvan waar?
Hoge bloeddruk
Uit onderzoek blijkt dat je bloeddruk inderdaad stijgt als je je benen kruist ten hoogte van je knie. Dit is echter maar tijdelijk: zodra je beide voeten weer op de grond zet, daalt de bloeddruk weer. Mensen die altijd al last hebben van een hoge bloeddruk wordt voor de zekerheid aangeraden om niet te lang met de benen over elkaar te zitten.
Spataderen
Dat je van gekruiste benen spataderen krijgt, is een mythe. Als je lang staat óf lang zit heb je meer kans op het ontwikkelen van spataderen, maar er is geen wetenschappelijk bewijs dat dit komt door met je benen over elkaar te zitten. Ben je hier toch bang voor, dan kun je het beste de positie van de benen steeds veranderen door de dag heen.
Houding
Als je lange tijd met je been over je knie zit, kan je bekken gaan draaien en kantelen. Dit kan pijn in de onderrug veroorzaken. Als je een verkeerde houding hebt, gaan spieren dit compenseren – dit kan leiden tot pijn en stijfheid.
Toch is er ook een positief effect ontdekt van gekruiste benen: volgens onderzoekers van het Erasmus MC draagt het bij aan de stabiliteit van het SI-gewricht, tussen het heiligbeen en het bekken. Door het ene been over het andere te slaan, wordt de piriformis-spier (een bilspier) opgerekt, wat kan zorgen voor een stabiel bekken – en dit leidt dan weer tot minder pijn in de onderrug.
Met je benen gekruist zitten kan in principe dus geen kwaad. Wissel wel af en toe af. En ervaar je last, dan is het altijd goed om te minderen.
Dit moet je weten over RLS: rusteloze benenLees ook