LINDA.-redacteur en ademcoach Sjoerd tapete een maand lang elke nacht zijn mond dicht tijdens het slapen. De conclusie? Mondtape is niet voor iedereen weggelegd.
Tape op je mond is niet sexy, en mijn vriendin lachte me dan ook uit.
LINDA.-redacteur en ademcoach Sjoerd tapete een maand lang elke nacht zijn mond dicht tijdens het slapen. De conclusie? Mondtape is niet voor iedereen weggelegd.
Tape op je mond is niet sexy, en mijn vriendin lachte me dan ook uit.
Het klinkt idioot, maar er zijn allerlei slaap- en ademexperts die beweren dat ’s nachts je mond dicht tapen goed voor je is. Met mondtape zou je namelijk slapend oefenen met door je neus ademen, zo claimen ‘biohackers’. Dat zijn mensen die alles doen om hun gezondheid te optimaliseren.
Door je mond ademen kan allerlei gezondheidsklachten veroorzaken. Denk aan snurken – en de bijbehorende problemen voor je relatie -, slaapapneu, ernstige vermoeidheid, stressklachten en pijnlijke nekspieren. Dat wil je dus vermijden. Maar kan dat met een stukje tape?
Ik ben niet vies van een experimentje en kocht een rol tape. Maar niet voordat ik me even inlas over de risico’s. Ik kon niks vinden over fatale ongevallen. Wat ik wel veel tegenkwam, waren klachten over hoe oncomfortabel tape op je gezicht is en duizend en één manieren om daarmee om te gaan.
De lijm op sommige merken tape kan je huid irriteren. Sommige tapesoorten stinken. Er is ook speciale tape om mee te slapen. Deze mondtape zit in een rondje om je mond met een gat in het midden. Supersterke ducttape is trouwens een no-go, omdat je daarmee je huid beschadigt (en je snor gevaar loopt).
De nieuwsgierigheid won het, en de eerste nachten ging ik met een rol schilderstape aan de slag. Ik kon geen medische tape of mondtape vinden en de rol die ik bij de bouwmarkt haalde rook neutraal en plakte niet te sterk, waardoor ik maar weinig snorharen verloor.
Uiteindelijk is je mond dicht tapen zo simpel als het klinkt. Plak een stuk tape over je mond en slapen maar. Ik knipte na het tandenpoetsen een stukje tape af en plakte dat over mijn mond.
Ik probeerde een klein verticaal stukje, zodat ik in geval van nood nog via de zijkanten van mijn mond kon ademen. Het oogde niet erg sexy. Mijn vriendin lachte me uit.
Ik snurk niet, heb geen slaapapneu en val doorgaans makkelijk in slaap. Wel heb ik weleens last van stijve schouders, rugpijn en ook van stress (wie niet?).
Ik ben dus misschien niet het meest geschikte proefkonijn, want waar ga ik aan merken wat het met me doet? Om daar meer inzicht in te krijgen gebruikte ik een smartwatch met slaaptracker.
Zou het erg vervelend zijn om met tape te slapen? Zou ik er iets van merken? De eerste nacht was een deceptie. Na uitgelachen te zijn viel ik snel in slaap en werd ik tapeloos wakker. Ergens halverwege de nacht was ik mijn ‘snorretje’ tape verloren. Ik merkte geen effecten.
De volgende nacht besloot ik de tape pas op te doen nadat het licht in de slaapkamer uit was. Het geluid van de rol tape zorgde ervoor dat ik ook in het donker nog werd uitgelachen door mijn vriendin.
Ik werd goed uitgerust wakker. Misschien wel beter dan normaal, maar of dat door de tape kwam? Mijn Fitbit was het in ieder geval met me eens dat ik goed had geslapen: meer diepe slaap en minder tijd wakker gelegen.
Maandenlang niet in slaap komen: 'Neem het serieus, trek aan de bel en slaap lekker'Lees ookIn de weken daarna switchte ik naar de speciale mondtape. Die zag er nog belachelijker uit: een oranje rondje met een gat in het midden, maar wél comfortabeler.
Ook nam ik de tijd om me in te lezen over waarom neusademhaling goed voor je is – een onderwerp waar ik tijdens mijn opleiding tot ademcoach weinig over leerde, want dat ging meer over bewustwording dan over fysiologie.
Vooral het boek Het nieuwe ademen van journalist en adem-expert James Nestor was een eyeopener. Neusademhaling speelt onder meer een rol bij het verlagen van je bloeddruk, de manier waarop zuurstof kan worden opgenomen in je lichaam en voor je gevoeligheid voor stress en angstigheid.
En bij kinderen kan door de mond ademen zelfs zorgen voor gebitsproblemen. Dat heeft te maken met de andere positie van de tong in vergelijking met een neusademhaler.
Zelf merkte ik slechts een subtiel effect van mijn tape-experiment. Ik sliep voor mijn gevoel iets dieper, werd ook iets fitter wakker en had soms wat minder behoefte om te snoozen. Dat werd ook ondersteund door mijn slaapgegevens.
Ik had geen wonderen verwacht, maar vond het een schrale oogst van een maand gehannes met tape. Het maakte me benieuwd naar ervaringen van mensen die wél last hebben van gesnurk en slaapapneu. Helpt het bij hen?
Mondtape leek me inmiddels wel veilig genoeg om voorzichtig in mijn omgeving te promoten. Baat het niet dan schaadt het niet.
Ik kreeg mijn vriendin zo ver om het ook te proberen. Zij snurkt af en toe als een houthakker. In de paar nachten dat ze met tape sliep was het stil in de slaapkamer. Misschien toch een overwinning voor de tape?
Dat door je neus ademen goed voor je is, blijkt uit verschillende onderzoeken. Of je mond dicht tapen er ook daadwerkelijk voor zorgt dat je meer door je neus ademt is niet op grote schaal onderzocht.
Dit artikel werd eerder gepubliceerd in november 2021. Disclaimer: dit is geen medisch advies. Dat deze methode bij sommige mensen effect heeft, betekent niet automatisch dat dit ook voor jou het geval is. Ga niet zomaar experimenteren, maar doe dit in overleg met een gediplomeerd arts.
Val jij vaak in slaap op de bank? Verleidelijk, maar niet handig: 'Dutjes raad ik soms juíst af'Lees ook