Je kent het gevoel wel: je hebt een dag lang alleen maar achter je laptop gezeten maar voelt je gesloopt. Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat die vermoeidheid met afvalstoffen in je hersenen te maken heeft.
Mentale vermoeidheid is geen 'rimboeverhaal': 'Het is het gevolg van opgehoopte afvalstoffen'
Over het onderzoek vertelt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder in het Radio 1 programma De Nieuws BV.
Mentale vermoeidheid
Onderzoekers hebben nu voor het eerst kunnen meten dat mensen na lang geconcentreerd nadenken afvalstoffen produceren in hun hersenen. Hoe meer afvalstoffen, hoe vermoeider mensen waren kwam erin naar voren. Mentale vermoeidheid is dus geen illusie, het is zelfs meetbaar.
Toch zijn er genoeg manieren om die ophoping van afvalstoffen tegen te gaan. “Neem op tijd je rust. Strek even de benen of kijk naar buiten,” zegt Scherder. Kortom, de boog moet niet constant gespannen zijn. “Op die manier houd je de afvalstoffen met de andere stoffen in je hersenen in balans en voorkom je overbelasting.”
Wat gebeurt er dan als je rustmomenten overslaat omdat je bijvoorbeeld een deadline moet halen? “De frontale netwerken gaan dan minder goed hun werk doen. Je gaat foutjes maken en het duurt langer voordat je iets voor elkaar krijgt. Je concentratie kan op een gegeven moment ook helemaal weg zijn.”
‘Rek eruit’
Op tijd stoppen kan dus echt lonen want dan kunnen de afvalstoffen worden afgevoerd. “Een korte pauze kan al heel veel doen, maar een andere manier om ze kwijt te raken is een goede nachtrust.” Negeer je die rust, dan kan dat op de langere termijn tot oververmoeidheid leiden en het gevoel dat ‘de rek er echt uit is’, waarschuwt de hoogleraar.
Echt even rust nodig? Kietel je brein met 'brown noise'Lees ook