Hardlopen: veel mensen zijn er dol op. Een groot deel van de samenleving kijkt er zelfs naar uit om minimaal één keer in hun leven een marathon (42 kilometer en oké, 195 meter) te rennen. Dít doet zo’n sportprestatie voor je hersenen.
Marathonlopen? Het kost je hersenen meer dan je denkt
Spaanse wetenschappers deden onderzoek naar de invloed van hardlopen op je hersenen, zo is te lezen in tijdschrift Nature Metabolism.
Hardlopen en hersenen
De wetenschappers onderzochten de hersenen van tien fanatieke marathonlopers door middel van MRI-scans. Ze maakten een scan voor en na de race, en bij sommigen ook twee weken en twee maanden later. Eén ding viel vooral op: ná de marathon nam de hoeveelheid myeline – het vetrijke beschermingsmateriaal rondom de zenuwcellen in de hersenen – af. Deze stof is vooral actief in de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor de motorische coördinatie, het gebruik van je zintuigen en emoties.
Uit het onderzoek blijkt dat er na de marathon soms 28 procent minder myeline aanwezig is in de hersenen dan daarvoor. Dat komt doordat het brein de beschermende vetlaag als energiebron lijkt te gebruiken. De hersenen eten zichzelf dan als het ware op. Na twee maanden waren de waarden weer terug op het originele niveau.
Afname myeline
“Myeline – de stof die voor tachtig procent uit vetten bestaat – wordt bij extreem lange sportprestaties gebruikt als een soort noodbrandstof. Je kan het zien als een soort isolatielaag rondom een verwarmingsbuis”, vertelt neurowetenschapper Chantal van den Berg aan RTL nieuws.
Voor harde conclusies geven de wetenschappers aan meer onderzoek te moeten doen. Zo is bijvoorbeeld nog niet duidelijk of de tijdelijke afname van myeline invloed heeft op de hersenfuncties, zoals beweging, denken of emoties. Volgens Van den Berg kan het wel zo zijn dat je motoriek, coördinatie en sensorisch vermogen aan snelheid verliezen.
Wat te doen?
Volgens de neurowetenschapper is er echter geen reden voor paniek. Het gaat namelijk alleen om extreem lange afstanden. “Bij normale sportactiviteit is er weinig afname.”
Wil je er als fanatiek hardloper toch iets tegen doen? Dan helpt volgens Van den Berg het volgende: “Mijn advies is gezonde en vetrijke voeding zoals vette vis, noten en avocado te eten. Denk ook aan voeding die de zenuwcellen ondersteunt, zoals spinazie. En rust goed uit na een marathon.”
