De verzwaringsdeken wint aan populariteit. Sommigen zweren erbij, anderen zweren hem het liefst meteen weer af. Hoe werkt zo’n ding precies en wie heeft er baat bij?
We zetten een paar feiten voor je op een rij.
Verzwaringsdeken
Het gewicht van zo’n deken is afkomstig van de korrels die erin zitten. Vaak zijn dit kunststoffen granulaatkorrels, die ook wel in knuffels gebruikt worden, maar ook micro-glaskralen (ook hypoallergeen) en stalen balletjes komen veel voor. Je gebruikt ‘m in de winter vaak als extra deken bovenop je normale dekbed, ’s zomers kun je er direct onder slapen.
LINDA.nl-redacteur Emma testte er al eens een, maar kreeg koude voeten. Wie daar geen zin in heeft, of juist behoefte heeft aan extra warmte, kan er ook nog een laken of deken bovenop leggen. Gewoon op de bank gebruiken kan overigens ook: sla hem om je heen en je geniet de hele avond van een knusse ‘omhelzing’.
Ook niet onbelangrijk: wat kost het? De gemiddelde prijs van een verzwaringsdeken (150x200cm, zes kilo) ligt rond de vijftig à zestig euro. Wie prijsbewust is en even doorzoekt kan ook terecht voor dertig, maar luxer en duurder is natuurlijk ook mogelijk: dan tik je al snel honderd tot tweehonderd euro af aan de kassa.
Effecten
Tegenwoordig kopen mensen steeds vaker een verzwaringsdeken om beter te kunnen slapen. De lichte druk zorgt er niet alleen voor dat je wat stabieler ligt, en daarmee minder snel woelt, maar zorgt ook voor een verhoogd gevoel van veiligheid en rust. Dat wordt veroorzaakt door hormonen. Je lijf maakt door dat lichte drukgevoel minder cortisol aan, het stresshormoon, en méér serotonine. Daardoor voel je je, slapend en wel, net een stukkie fijner.
Dat gevoel van rust is ook een van de redenen dat gewichtsdekens al langere tijd worden ingezet bij mensen die lijden aan paniekaanvallen of PTSS. Ook symptomen van ziektes als artritis, parkinson en fibromyalgie kunnen hiermee verzacht worden. In sommige gevallen helpt het kinderen met ADHD of autisme om beter te slapen, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van het tijdschrift Nordic Journal of Psychiatry.
Opletten geblazen
De meeste dekens wegen tussen de twee en tien kilo. Het advies is om eerst een paar soorten te testen, om te kijken welk gewicht het best bij jouw lijf past. Kies je voor een te lichte deken, dan heb je kans dat het niet voldoende werkt. Ga je te zwaar? Dan is de kans aanwezig dat je last krijgt van bijvoorbeeld je schouders of rug.
Let op: snurk je ’s nachts veel, heb je astma of slaapapneu? Dan is deze deken misschien niet de beste keuze voor jou: de extra druk op je lichaam, en daarmee ook op je borstkas, kan leiden tot een onrustigere ademhaling. Het is ook belangrijk dat degene die de deken gebruikt, zich op eigen kracht kan omdraaien of er onderuit kan komen. Opletten geblazen dus, bij kinderen.
Dit artikel verscheen eerder op LINDA.nl in oktober 2021. Disclaimer: dit is geen medisch advies. Last van aanhoudende slaapproblemen? Raadpleeg je huisarts.