Last van heftige hoofdpijn zodra het dondert en bliksemt? Veranderende luchtdruk vlák voor een onweersbui kan symptomen veroorzaken die vergelijkbaar zijn met migraine.
In dit artikel lees je alles over onweersbuien als trigger van jouw hoofdpijn.
Plotselinge luchtdrukverandering
Promovendus bij de hoofdpijnonderzoeksgroep van het Leids Universitair Medisch Centrum, Hermes Spaink, onderzoekt triggers van migraine. “Als mensen luchtdrukverschillen of temperatuurveranderingen ervaren, kunnen de hersenen overprikkeld raken. Met name migrainepatiënten zijn hier gevoelig voor en krijgen hoofdpijn met misselijkheid en een overgevoeligheid voor licht en geluid.”
Neuroloog Gisela Terwindt kent de term ‘luchtdrukhoofdpijn’ niet, maar ziet veel hoofdpijngevoelige patiënten die rapporteren over weersomstandigheden als trigger voor hun hoofdpijn. “Een plotselinge weersverandering, zoals onweer, kan voor migrainepatiënten een uitlokkende factor zijn.” Ook wijst zij op onderzoek vanuit het LUMC naar ‘space headache’. “Astronauten krijgen bij de lancering of in de ruimte hoofdpijn. Mogelijk komt dat door de enorme drukveranderingen.”
Is deze hoofdpijn te voorkomen?
Stel dat je hier last van hebt, is het dan te voorkomen? “Aan het weer kun je helaas niet zoveel veranderen”, zeggen Spaink en Terwindt. “De komende jaren willen we meer onderzoek doen en migrainepatiënten E-hoofdpijndagboeken laten bijhouden via onze zelfontwikkelde app om hun persoonlijke triggers te ontdekken.” De neuroloog waarschuwt dat overgebruik van hoofdpijnmedicatie voordat het onweert, zinloos is.
Terwindt wijst erop dat je geen vermeende triggers moet gaan vermijden. “Onweer kan een trigger zijn, maar soms denken mensen dat ook van bepaalde voeding. Zij eten dan ineens geen kaas of chocola meer omdat ze denken dat dat een aanval uitlokt, terwijl ze dit niet goed hebben uitgezocht. Het is beter eerst met een E-dagboek te kijken of er een relatie bestaat tussen de trigger en je hoofdpijn.”
Naast plotselinge weersverandering kan een veranderde luchtdruk ook ontstaan als je de hoogte in gaat. “We weten dat hoe hoger mensen komen hoe groter de kans op hoofdpijn is. Zoals ook bij hoogteziekte het geval is. Bereid je dus goed voor als je het hooggebergte bezoekt, want er zijn pillen tegen hoogteziekte. En zorg dat je niet te snel stijgt, je moet soms een paar dagen acclimatiseren.”