Met de donkere herfstochtenden kan het knap lastig zijn ’s ochtends snel en opgewekt je bed uit te springen. In hoeverre biedt een wake-up light daarvoor dé oplossing?
Is een wake-up light dé oplossing om vrolijk je bed uit te springen?
LINDA.nl zoekt het voor je uit.
Wake-up light
Een dreunende wekker die je nachtrust zo indringend verstoort dat je van schrik rechtop in bed zit. Het is nou niet de meest ideale situatie om vrolijk wakker te worden. Een wake-up light ontwaakt je niet door geluid maar door licht. Om langzaam en natuurlijk te ontwaken uit je diepe winterslaap simuleert de wekker een zonsopkomst. Zo’n twintig minuten voordat je moet opstaan begint de lamp steeds feller te schijnen. Bij de meest exclusieve modellen kan het licht zelfs, net als de zon, van rood naar oranje en geel veranderen.
Slaapexpert Winni Hofman heeft zelf geen wake-up light, maar denkt wel dat het inderdaad zou kunnen helpen bij het ontwaken tijdens donkere ochtenden. “Zo’n wake-up light simuleert de langzame opkomst van de zon en dat is toch een stuk fijner dan zo’n plotseling wekkergeluid. Het kan sommige mensen zeker helpen.” Volgens de slaapexpert zijn er verschillende onderzoeken gedaan waarin wetenschappers wel degelijk hebben gemeten dat het helpt. “Je staat er net wat makkelijker mee op.”
Hoe werkt het?
“De biologische klok in onze hersenen vertelt ons wanneer we slaperig worden en wanneer het tijd is om wakker te worden”, vertelt Hofman. “Maar daar houden we ons niet aan, want we hebben kunstlicht. Daarmee maken we het onze eigen biologische klok wat moeilijker. Door zonlicht te simuleren maken we het wat makkelijker voor onze klok om daarin mee te gaan.”
Volgens Hofman lijkt een wake-up light in bepaalde aspecten op lichttherapie maar verschillen beiden ook van elkaar. “Het idee is hetzelfde: het heeft allemaal te maken met je biologische klok, maar het dient een ander doel.”
Zo wordt lichttherapie ingezet als je jouw biologische klok wil verzetten, bijvoorbeeld omdat je ’s nachts werkt. Ook in verband met depressies kan lichttherapie worden ingezet. “Maar de hoeveelheid licht verschilt. Bij lichttherapie gebruik je een enorme bak licht en met zo’n wake-up light juist niet.” Met 200 lux aan lichtintensiteit is de wake-up light een ‘kleintje’ vergeleken bij de 10.000 lux van een lichttherapielamp.
Waarom sommige mensen hun dromen onthouden (en andere niet)Lees ook