Water uit een plastic fles lijkt onschuldig, maar Amerikaans onderzoek toont aan dat een literfles water zo’n 240.000 kleine plastic deeltjes kan bevatten. Dat aantal is tien tot honderd keer hoger dan eerder geschat.
Fleswater bevat honderdduizenden plastic deeltjes: 'Drink kraanwater uit een glas'
“We zijn verslaafd aan plastic, er is bijna geen ontkomen aan”, vertelt Marja Lamoree, hoogleraar analytische chemie voor milieu en gezondheid, aan LINDA.
Plastic deeltjes
Lamoree benadrukt dat microplastics bijna in alle voedingsproducten voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan groenten en fruit, honing, bier, schaal- en schelpdieren, en zowel water uit een flesje als kraanwater. Microplastics zijn deeltjes van 1 micrometer tot 5 millimeter groot, die kunnen afbreken tot nanoplastics: een duizendste van een micrometer.
Met behulp van geavanceerde filtratietechnieken en lasers wist een recent Amerikaans onderzoek deze nanoplastic deeltjes voor het eerst nauwkeurig te meten. De wetenschappers vonden ongeveer 240.000 deeltjes per liter water, waarvan 90 procent uit nanoplastics en 10 procent uit microplastics bestond.
Gezondheid
Er is meer onderzoek nodig om in kaart te brengen of en hoe schadelijk de inname van deze plastics voor de gezondheid is, stelt Lamoree. “Het onderzoek wordt vaak belemmerd doordat er onvoldoende testmateriaal is. Ik denk dat het wel nog tien jaar kan duren voordat we hier echt iets over kunnen zeggen.”
Studies tonen wel aan dat hoe kleiner de plastic deeltjes zijn, hoe beter ze opgenomen kunnen worden in het lichaam en in cellen kunnen doordringen. Lamoree: “Aan de andere kant denk ik: hoe kleiner de deeltjes, hoe geschikter ze zijn om uit te scheiden via bijvoorbeeld de urine.”
Overmatig gebruik
Volgens Lamoree is het noodzaak oplossingen of alternatieven voor plastic te verzinnen. “In mijn vuilnisbak ligt ongelooflijk veel plastic afval, hoewel ik heel bewust ben van de problematiek. Alles wordt driedubbel verpakt in plastic met een vaak onnodige clip, wat vervolgens allemaal wordt weggegooid. Al die materialen breken af of laten los op een bepaald moment, waardoor die deeltjes in onze leefomgeving terechtkomen.”
Ze maakt zich grotere zorgen over het overmatig gebruik van plastic in cosmetica. Om die reden gebruikt ze het zelf dan ook niet. “Tegenwoordig spelen kinderen op jonge leeftijd al met glitter make-up en nagellak. Die scherpe flakes in glitters zijn allemaal plastic deeltjes. Als ik een dochter zou hebben, zou zij daar echt nooit mee mogen spelen.”
Alternatief
Als je in plaats van een plastic flesje kiest voor een herbruikbare fles, dan is de kans op plastic deeltjes nog steeds aanwezig. Ook in duurzaam hard plastic zouden plastic deeltjes afbreken, alleen is hier nog onvoldoende onderzoek naar gedaan. “Op een herbruikbare fles zit vaak een plastic dop. De plastic deeltjes komen juist vooral vrij bij het open- en dichtschroeven van de fles. Dus ook als je kiest voor een duurzame oplossing, heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met plastic deeltjes.”
Lamoree pleit voor bewustwording bij consumenten en raadt aan glas of roestvrijstaal te gebruiken. “Zelfs als je gezond leeft, blijft je toch blootgesteld aan schadelijke invloeden uit de wereld om je heen. Je kunt moeilijk stoppen met eten. Maar wat drinken betreft zegt mijn gezonde verstand: drink kraanwater, uit een glas.”
Zo lang kun je water uit een (plastic) fles nog drinkenLees ook