Jeukende bulten, blaasjes en korsten over het hele lichaam: we krijgen (als het goed is) allemaal weleens te maken met de waterpokken. Jaarlijks raken steeds meer kinderen besmet met het virus.
12 feiten en fabels over waterpokken: 'Het virus kan zich via de lucht verspreiden'
Maar waar komen die rode bultjes eigenlijk vandaan? En hoe kom je die ellendige, jeukerige dagen door met je kind? LINDA. vroeg er alles over aan dermatoloog Annemie Galimont-Collen.
Waterpokken
“Waterpokken is een enorm besmettelijk virus”, aldus Galimont-Collen. “Het wordt overgedragen door middel van het vocht in de blaasjes en hoesten. Helaas is er weinig tegen te doen, eigenlijk niets. Ik adviseer om niet aan de blaasjes te komen, maar met kinderen is dat vaak lastig.”
Het is besmettelijk voordat de blaasjes ontstaan
Feit. “De kinderen zijn al ziek en krijgen na de eerste ziekteverschijnselen pas de blaasjes. Ze zijn dus al besmettelijk voordat die zichtbaar zijn.”
Waterpokken zijn nog steeds besmettelijk nadat de blaasjes zijn verdwenen
Fabel. “Zodra er korstjes op de blaasjes zijn ontstaan, zijn ze niet meer besmettelijk. Wanneer zieken het meest besmettelijk zijn, is niet duidelijk. Eigenlijk altijd, zolang de blaasjes zichtbaar zijn.”
Het virus kan zich via de lucht verspreiden
Feit. “Het virus zit ook in de keel. Als iemand die waterpokken heeft hoest, blijven de virusdeeltjes die daarbij worden uitgestoten nog even in de lucht hangen. Krijg je die deeltjes binnen, dan ben je besmet.”
Het virus kan omhoog kruipen in de muren
Fabel. “Het virus zit in hoestdruppels en blaasjesvocht. Die druppels zijn zwaar, en kunnen niet tegen de zwaartekracht in omhoog kruipen. Maar als het vocht op de muur zit en je raakt het vervolgens aan, kan het zich dus wel op die manier verspreiden.”
Besmetting vindt plaats door huidcontact
Feit. “Als je blaasjesvocht of hoestdruppels op je huid krijgt, dan kan dat. Dus als je bijvoorbeeld aan een open blaasje hebt gezeten, of een snottebel van je kind hebt afgeveegd. Het kan ook op speelgoed zitten, en zich op die manier verspreiden.”
Kimberley Klaver deelt dé tips tegen waterpokken: 'Wondermiddel dat havermout'Lees ookKinderen met waterpokken moeten thuisblijven
Fabel. “Het is niet verplicht, maar sommige scholen en kinderdagverblijven hebben er aparte regels over. Zieken moeten wel oppassen dat ze niet in de buurt komen bij mensen uit de risicogroep, zoals héle kleine kinderen, ouderen, of zwangeren die nog nooit waterpokken hebben gehad.”
Als je besmet bent, mag je niet meer intensief bewegen
Fabel. “Er zijn geen regels over, maar als je besmet bent, ben je gewoon ziek. De kans dat je dan intensief gaat bewegen is niet zo groot.”
Kinderen die tijdens hun eerste levensjaar waterpokken krijgen, lopen de kans dat ze later weer besmet raken
Fabel. “Het waterpokkenvirus trekt zich in je zenuwen. Je afweermechanisme houdt het daar onder controle. Dan zit het dus sowieso al in je lichaam. Een tweede keer een primaire waterpokken-infectie oplopen is uiterst zeldzaam.”
Het is gevaarlijker om waterpokken te krijgen als volwassene dan als kind
Feit. “Volwassenen die voor het eerst besmet raken hebben een hogere kans op complicaties, zoals het krijgen van hersenproblemen of een longontsteking. Ook andere organen kunnen worden aangetast.”
Van het waterpokkenvirus kun je gordelroos krijgen
Feit. “Dat kan bij zowel volwassenen als kinderen. Als je besmet bent geweest, zit het virus in je zenuwen. Als je afweersysteem het virus niet onder controle kan houden, komt het terug naar buiten. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij stress, als je ziek bent, of als je bepaalde medicatie slikt. Dan krijg je gordelroos.”
Talkpoeder en maizena helpen tegen waterpokken
Fabel. “Misschien helpt het tijdelijk tegen de jeuk, maar ik adviseer zeker niet om het te gebruiken. Er bestaan allerlei producten die de huid verkoelen en de jeuk verlichten. Dat is dan veiliger om te gebruiken.”
Een bad gevuld met havermout helpt tegen de jeuk
Fabel. “Veel mensen doen dit, ook als ze bijvoorbeeld eczeem hebben. Maar het is nooit bewezen dat het helpt. Sowieso zou ik voorzichtig zijn met een kind in bad doen als die open blaasjes op het lichaam heeft.”
Onderzoekers zien grote toename van waterpokken onder kinderenLees ook