Je kent het wel: je loopt naar boven omdat je iets in een kamer wil doen of wil halen. Maar nog voor je over de drempel bent, ben je alweer vergeten wat. Geheugenverlies? Beginnende dementie?
Niet altijd het geval, zegt deze wetenschapper.
Doorway Effect
Soms ben je gewoon even de draad kwijt, ofwel je hebt een Brain Fart. Dat heeft te maken met hoe je hersenen reageren op een andere omgeving. En dat is precies het geval wanneer je van de ene ruimte naar de andere gaat.
Het ‘doorway effect’ – een term die al sinds 2006 wordt gebruikt in de psychologie – is opnieuw onderzocht door Christian Jarrett, schrijver en cognitief neurowetenschapper. Volgens hem splitst ons brein informatie in deeltjes op. Beweeg je je nu tussen verschillende ruimtes, dan kan het zijn dat je brein zich nog in de vorige ruimte begeeft, terwijl de rest van je lichaam al in de volgende staat. Daardoor moet het brein zichzelf als het ware resetten, omdat het gemakkelijker is om een stap terug te maken in het geheugen.
Brein voor de gek houden
In het nieuwe onderzoek verplaatsten deelnemers zich wederom tussen verschillende ruimtes. Maar de onderzoekers hadden een trucje bedacht om het brein voor de gek te houden. Zo maakten ze kamers die er exact hetzelfde uitzagen. Wanneer deze ruimtes identiek waren, was er opeens geen sprake van een ‘reset’. Slechts als de proefpersonen werd gevraagd om tijdens de ‘overstap’ een specifieke taak uit te voeren, ontstond er verwarring in het brein. Om precies te zijn: in het geheugen. Context en afleiding spelen dus mee in het verschijnsel ‘doorway effect’.
Weet je de volgende keer dus meteen wat er aan de hand is: je bent niet aan het dementeren en met je geheugen is gelukkig ook niks mis.