Niezen, snotteren en tranende ogen: voor wie hooikoorts heeft niets nieuws onder de zon. Geen leuk vooruitzicht dus, dat deze dagen weer een hooikoortsalarm geldt.
Naar schatting hebben drie op de tien Nederlanders last van hooikoorts.
Hooikoorts
Dat het hooikoortsseizoen dit jaar wéér eerder begint wordt voornamelijk veroorzaakt door de zachte winters, zegt het LUMC, dat gespecialiseerd is in hooikoortsproblematiek. Al in januari werden pollen van de els en hazelaar gemeten. Niet veel later volgden pollen van de berk en door het zachte weer komen ook de grassen eerder tot leven. Vooral voor de grassen zijn veel mensen allergisch.
Wie last heeft van een ernstige allergische reactie op pollen heeft een aantal opties om de dagen iets dragelijker te maken. Medicijnen als antihistamine of corticosteroïden zijn een optie. Deze pillen zijn verkrijgbaar met een recept van de huisarts.
Wie liever geen medicijnen inneemt, kan er ook voor kiezen om in de periode waarin de concentratie pollen in de lucht het hoogst is zo veel mogelijk binnen te blijven. Ook kleding binnen uithangen in plaats van buiten op het balkon kan al veel schelen. Pollen gaan zich immers hechten aan alles wat op hun pad komt. Ook je dekbed buiten uithangen kun je dus beter maar even laten.
Moet je toch naar buiten? Dan kun je een mondkapje dragen dat zowel mond als neus afschermt. Ook het dragen van een zonnebril kan schelen om pollen te weren.
Ochtendwandeling
En voor wie sowieso niet aan huis gekluisterd wil zijn, is het beste moment om toch een ommetje te maken vroeg in de ochtend. Probeer je buitenactiviteiten vóór tien uur ’s ochtends te doen; de hoeveelheid pollen in de lucht is dan meestal nog beperkt. Direct na een regenbui is ook een goed moment om de deur uit te gaan voor een wandeling of work-out.
Ook is het goed om bewust te zijn van pollen die in je haar kunnen blijven hangen. Vaker je haren onder de kraan – voordat je gaat slapen bijvoorbeeld, zodat de pollen niet in je kussen komen te zitten – kan dus ook helpen.