Ben jij een échte snoozer? Dan heb je je vast wel eens afgevraagd waarom je wekker je steeds (maar) 9 minuten extra tijd geeft om je nog eens even lekker om te draaien.
En daar zit een heel simpele verklaring achter.
Snoozen
Hup, weer op die snoozeknop. Soms maak je in die tijd nog even een tripje naar dromenland en lijkt het uren te duren. Op andere dagen lijkt het alsof de wekker na een enkele minuut alweer afgaat.
Toch wekt iedere wekker met snoozefunctie je standaard na exact 9 minuten. Of het nou een digitale of analoge wekker is, of de wekker op je smartphone.
9 minuten
Maar waarom die 9 minuten? En niet 10 minuten? Of 8? Het lijkt een willekeurig getal, maar er zit tóch een verhaal achter. Toen wekkers nog uit tandwieltjes en belletjes bestonden, was het praktisch niet mogelijk om de sluimertijd op exact 10 minuten in te stellen. Zo precies was de techniek destijds nog niet.
Om toch een veilige marge in te bouwen, zodat niemand te laat op zijn werk zou komen, werd het 9 minuten en een beetje. Naarmate de jaren verstreken, verschenen er ook analoge wekkers waarbij je de sluimertijd handmatig kon aanpassen naar 5, 7 of 10 minuten. Toch bleven die 9 minuten de norm.
Techniek
Hoewel digitale wekkers een stuk nauwkeuriger zijn, werd er opnieuw gekozen om het af te ronden op 9 minuten. Wel vanwege een andere reden: het was goedkoper in productie. Voor twee cijfers in de snoozetijd zou er meer elektronica nodig zijn.
Die 9 minuten extra slaap zit er ondertussen zo ingebakken, dat ook wekkers op smartphones deze tijd hebben aangehouden als standaard.