Het RIVM maakt zich zorgen, want het aantal gevallen van apenpokken stijgt snel. Inmiddels zijn er al meer dan 300 gevallen in Nederland.
Steeds meer mensen met apenpokken in Nederland, dit is wat je over het virus moet weten
LINDA.nl zet een aantal feiten op een rij over wat je moet weten over dit nieuwe virus.
1. Zijn apenpokken gevaarlijk?
Er is nog maar weinig bekend over het virus. Uit de besmette gevallen is al wel naar voren gekomen dat het een milde ziekte is. Je kunt je er wel goed beroerd door voelen, maar binnen een paar weken ben je weer de oude. Voor mensen met een zwakke gezondheid, zoals ouderen, kan de ziekte wel gevaarlijk zijn. Artsen hebben al aangegeven dat het virus beter te behandelen is dan corona.
2. Waar komt het virus vandaan?
Het virus lijkt de afgelopen maanden vanuit Afrika via Groot-Brittannië naar Nederland te zijn overgewaaid. In 1970 is het voor het eerst opgedoken in Congo en daarna waren er regelmatig uitbraken in West- en Midden-Afrika. In de afgelopen twintig jaar is het virus ook regelmatig buiten Afrika gevonden. Maar zo vaak als de laatste weken niet en dat is dus alarmerend.
3. Hoe loop je het virus op?
Wat artsen en experts nu weten, is dat het virus wordt overgedragen door huid-op-huid-contact. Je moet dus echt in nauw contact zijn geweest met iemand die al ziek was. Het virus lijkt zich vooral snel te verspreiden onder mannen die seks hebben met mannen. De eerste besmettingen in Nederland zijn allemaal terug te leiden tot Darklands, een internationaal fetisjfestival voor homoseksuele mannen. Vandaar dat het RIVM zich zorgen maakt over een toename door aanstaande events zoals Amsterdam Pride.
Apenpokken:
4. Wat zijn de symptomen?
Het begint vaak met koorts, hoofdpijn, spierpijn, opgezwollen lymfeklieren en vermoeidheid. De klachten beginnen ergens tussen de 5 tot 21 dagen nadat het virus is opgelopen. Daarna krijgen veel mensen flinke uitslag die begint met vlekken die daarna veranderen in blaasjes. Die drogen uiteindelijk in wat een akelig aanzicht kan geven.
5. Gaan de blaasjes weer weg?
Hoewel de blaasjes er ontzettend heftig – en vies uitzien – verdwijnen ze na genezing helemaal. Er ontstaan ook geen littekens, tenzij ze veelvuldig zijn opengekrabt. Artsen geven patiënten zalf zodat de blaasjes snel genezen.
GGD's hebben speciale testruimtes voor apenpokkenLees ook