Een vape of e-sigaret is de hype van het moment. Overal zie je gekleurde pennen met al dan niet fruitige smaakjes. Maar wat doet elektronisch paffen met je gebit?
Spoiler alert: niet heel veel goeds.
Vapen
Wie op het terras zit of door de stad loopt is het vast al opgevallen: steeds meer mensen lurken aan een gekleurde pen. Daarbij wordt nicotine geïnhaleerd in een damp. Deze vape’s of e-sigaretten winnen aan terrein als vervanger van traditionele sigaretten.
Hoewel je met het inhaleren van de damp geen teer inhaleert, komen er wel genoeg andere giftige stoffen vrij, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Dat kan leiden tot schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker. Maar wat doen die stoffen op het gebit?
Gebit
In een vape-pen zitten vaak de ingrediënten propyleenglycol, plantaardige glycerine en nicotinezout. Het zijn stuk voor stuk stoffen die je liever niet in je mond hebt. Propyleenglycol veroorzaakt volgens het RIVM irritaties aan luchtwegen en ogen. Daarnaast vormt het ook schadelijke stoffen tijdens verbranding, zoals propeenoxide. Dat is door het International Agency for Research on Cancer geclassificeerd als mogelijk kankerverwekkend.
Plantaardige glycerine zorgt voor een laagje op je tanden, waardoor speeksel niet bij je tanden kan om ze te reinigen. Gevolg: sneller gaatjes. En dan nog het nicotinezout. Één vape staat gelijk aan ongeveer 30 sigaretten, met 20 milligram nicotine. Door nicotine vernauwen je bloedvaten, waardoor afweercellen minder snel bij de mond terechtkomen. Gevolg: sneller een tandvleesontsteking.
Onderzoek
Ook uit onderzoek van het New York University College of Dentistry blijkt dat de elektronische sigarettenvervangers slecht zijn voor het gebit. De samenstelling van de damp zou de micro-organismen in de mond van e-rokers veranderen. Uit het onderzoek bleek dat bacteriën geassocieerd met tandvleesaandoeningen, in grote getale aanwezig waren in de monden van vapers.
Daarmee zorgt het inhaleren van dampen voor een reeks gezondheidsrisico’s voor het gebit, waaronder tandvleesaandoeningen.