Leidse onderzoekers ontwikkelen een ‘buienradar’ voor depressies. Door heel veel data te verzamelen, kunnen depressies voorspeld worden. Een depressie met data voorspellen op deze schaal is nog nooit eerder gedaan.
Een buienradar voor depressies? Psychologen ontwikkelen app die je gemoed trackt
Een buienradar voor depressies is in ontwikkeling.
Depressies
Stel, je draagt een smartwatch en die begint ineens te loeien. Op het scherm staat ‘Je hebt al een paar dagen slecht gegeten, je slaapt nauwelijks en je hebt weinig gelachen. Je nadert een depressie.’ Deze werkelijkheid is heel dichtbij met het onderzoek van de Leidse projectgroep WARN-D.
Psycholoog en onderzoeker aan de Universiteit Leiden Eiko Fried leidt deze groep die momenteel heel veel data verzamelt om een depressie te kunnen voorspellen. “Het gedachtegoed achter deze ‘buienradar’ is dat je een échte depressie kunt voorkomen. Hiermee kun je dus eerder hulp zoeken voordat je echt in een diep dal raakt”, zegt Fried.
Smartwatch
Maar om tot die buienradar te komen is nog veel werk te verzetten. Momenteel worden 2000 jongeren voor een periode van twee jaar ‘getrackt’. Ze vullen een aantal keer per dag een vragenlijst in over hun mentale toestand en dragen dus een smartwatch. “Voor de één voelt een depressie anders dan voor de ander. Toch zijn er generieke signalen die een depressie kunnen voorspellen. In het onderzoek dat we nu dus doen zijn we op zoek naar patronen. En op basis daarvan is de volgende stap dat we een depressie kunnen voorspellen.”
Een depressie wordt op deze manier ‘bespreekbaarder’ en bovendien ’tastbaarder’. Nog nooit eerder is er met zoveel data naar depressies gekeken. “Feiten zijn feiten, dat is wat wij doen als onderzoekers en daar kan je eigenlijk niet omheen.”
Privacy
Het project dat Fried leidt heeft veel voeten in de aarde. Het is niet alleen ontzettend ambitieus waardoor het team twintig man sterk is, ook wat betreft privacy ligt het gevoelig. “We verzamelen ontzettend veel persoonlijke data. Hierdoor kijken drie ethische commissies al tijdens het onderzoek over onze schouder mee.”
Wat meehelpt, denkt Fried, is dat het onderzoek en de app die eruit komt geen ‘winstbelang’ heeft. “De data die wij verzamelen wordt niet doorverkocht en dat is van essentieel belang om een dergelijke app op de markt te krijgen.” De onderzoeker verwacht dat de app binnen nu en drie jaar verkrijgbaar is.
Onderzoekers zien kwart meer angst en depressie door de pandemie: 'Een wake-up call'Lees ook