Het salarisverschil tussen mannen en vrouwen is in de afgelopen twee jaar toegenomen. Mannen lijken sterker geprofiteerd te hebben van de loongolf.
Mirjam Admiraal van Portable Lawyer denkt te weten waar dat door komt.
Het salarisverschil tussen mannen en vrouwen is in de afgelopen twee jaar toegenomen. Mannen lijken sterker geprofiteerd te hebben van de loongolf.
Mirjam Admiraal van Portable Lawyer denkt te weten waar dat door komt.
Mannen in Nederland verdienen nu gemiddeld 7,4 procent meer dan vrouwen die hetzelfde werk doen. Voorheen was dat nog 5 procent. Ook lijken zij een goede onderhandelingspositie op de krappe arbeidsmarkt te hebben. Dat blijkt uit het Nationaal Salaris Onderzoek, een tweejaarlijks onderzoek van carrièreplatform Intermediair en Nyenrode Business Universiteit.
Het oplopende verschil tussen mannen en vrouwen komt doordat mannen hun salaris de afgelopen twee jaar sneller zagen stijgen: zij verdienen nu 16,4 procent meer dan in 2021, vrouwen gingen er gemiddeld 9,1 procent op vooruit. Deze percentages zijn gecorrigeerd voor factoren als deeltijdwerk, functie, leeftijd en werkervaring.
Mirjam Admiraal van Portable Lawyer denkt dat een groot deel van dit toegenomen salarisverschil voortkomt uit loonsverhogingen die recent zijn doorgevoerd vanwege de inflatie.
“Stel dat er al loonsverschillen zijn en er wordt 10 procent loonsverhoging doorgevoerd, dan trekt dat het verschil alleen maar verder uit elkaar. 10 procent op een hoger salaris levert meer op dan 10 procent op een lager salaris. Ik denk dat dat voor een deel de vergrote loonkloof verklaart.”
Admiraal verdiende ooit bij Wehkamp 1000 euro minder dan een mannelijke collega die bovendien ook jonger en minder ervaren was dan zij. Nu strijdt ze tegen het glazen plafond. “Ja, er is nog een lange weg te gaan wat betreft gelijkheid, maar de moed zakt me door dit soort nieuwsberichten niet in de schoenen. Dat het salarisverschil enorm is toegenomen betekent in dit geval in mijn ogen geen mind shift over salarisverdeling. ”
Ze hamert er bij bedrijven op dat ze meer moeten inschalen naar iemands waarde en het salaris niet af moeten laten hangen van onderhandelingen. “Die omslag moeten we nog steeds maken in West-Europa – en zeker ook in Nederland, waar handjeklap heel normaal is. Hoe hard de rechtspraak dat ook aanpakt. Ik houd goede hoop op een betere salarisverdeling en we zetten ook goede stappen, maar dat duurt nog wel lang.”
Het onderzoek van Intermediair en Nyenrode is uitgevoerd onder 23.000 werknemers via een uitgebreide vragenlijst. De resultaten zijn door weging zo representatief mogelijk gemaakt voor de Nederlandse arbeidsmarkt.
'Als vrouwen genoegen nemen met het minimum, houden ze zelf de loonkloof in stand'Lees ook