Stijgende kosten, hoge inflatie en een loon dat niet meestijgt. Toch is er licht aan het eind van de tunnel: uit berekeningen blijkt dat de modale inkomens er iets op vooruit gaan volgend jaar.
Dit betekenen de plannen van het demissionaire kabinet voor je portemonnee
Dat blijkt uit berekeningen van HR-dienstverlener Visma | Raet
Inkomen
Afgelopen dinsdag presenteerde het demissionaire kabinet de financiële plannen voor komend jaar. Hoewel veel kosten stijgen, gaan mensen met een minimumloon er het meest op vooruit. Zij krijgen alles bij elkaar 200 euro meer op hun rekening gestort. Dat komt met name door de arbeidskorting die is toegepast. Hierdoor betalen met name de lagere inkomens minder belasting. Wie in deze categorie zit, krijgt dus meer betaald als hij of zij meer gaat werken in plaats van dat er meer belasting moet worden betaald.
Het minimumloon gaat daarnaast met 2,5 procent omhoog. Omgerekend betekent dit dat het loon stijgt naar 13,11 euro per uur. Mensen met een modaal inkomen krijgen er volgend jaar maandelijks 67,42 euro bij.
Reiskosten- en thuiswerkvergoeding
Naast de lonen zijn er nog een aantal andere belangrijke zaken die gaan veranderen. Een daarvan is de reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer. Die bedraagt nu nog 21 cent per kilometer, maar gaat naar 23 cent per kilometer. Ook de thuiswerkvergoeding gaat iets omhoog, van 2,15 euro per dag, naar 2,35 euro per dag.
Toch zijn er ook nog flink wat kosten die omhooggaan. De benzineprijzen stijgen vanaf 1 januari weer omdat de korting op accijns verdwijnt. Daarnaast gaat ook de zorgverzekering omhoog. In geval van een strenge winter zal ook de energierekening weer aantrekken.
Besparen op je zorgverzekering? Dit wil je weten (voordat je overstapt)Lees ook