Door de hoge prijzen moeten steeds meer mensen op de kleintjes letten. Waardevolle spullen verkopen komt daardoor steeds vaker voor, zien pandjeshuizen. Ook Simone verkocht een deel van haar sieraden.
Steeds meer Nederlanders verkopen waardevolle spullen: 'Oma's sieraden verkopen was laatste optie'
Simone is niet haar echte naam: de schaamte voor het verkopen van haar sieraden zit diep.
Hoge kosten
Hoge kosten hebben veel mensen met een midden- of laaginkomen de afgelopen maanden naar de voedselbank gedreven. Boodschappen doen is voor hen onbetaalbaar geworden. Een kapotte wasmachine vervangen of nieuwe schoenen kopen zit er dus al helemaal niet in. Een laatste optie is dan nog het verkopen van waardevolle spullen. Dat is ook voor de 38-jarige Simone uit het Brabantse Vught de realiteit.
“Ik schaam me er ontzettend voor. Als mijn broers erachter komen dat ik de sieraden van onze oma heb verkocht, dan komt er een enorme ruzie. Maar ik had geen keuze”, vertelt ze. “Ik ben vorig jaar 10 uur minder gaan werken omdat ik het lichamelijk anders niet meer trok. Een jaar geleden kon ik alles nog prima betalen, maar nu weet ik niet meer waar ik het vandaan moet halen. Het verkopen van de sieraden was mijn laatste optie.”
Pandjeshuizen
En dat geldt voor veel meer mensen, zo blijkt uit een rondgang van Hart van Nederland. “We zien het aantal mensen die producten willen verkopen alleen maar toenemen”, zegt bedrijfsleider Roy de Haas van Pandjeshuis Suikerland in Arnhem. “Mensen komen met van alles aan. Ook speelgoed van kinderen bijvoorbeeld. Dan kunnen ze van dat geld weer een boterham kopen.”
De pandjeshuizen hebben het inmiddels zo druk dat ze de vraag niet meer aankunnen. “We raken overvol dus we moeten mensen vaak teleurstellen”, zegt De Haas.
Els runt vanuit huis haar eigen voedselbank: 'Bij mij hebben gezinnen altijd wat'Lees ook