Vrouwen zetten hun vrije dag – vaak noodgedwongen – in voor de kinderen en het huishouden, terwijl mannen sleutelen aan hun motor of een rondje gaan hardlopen. Wij gingen in gesprek over ongelijkheid met Prof. dr. Yvonne Benschop, Hoogleraar Organisational Behavior aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
'In Nederland is de groep waarbij de vrouw de kostwinnaar en de man huisvader is, nog steeds erg klein'
“De grootste groep parttime werkende mannen is te vinden in Nederland”, aldus Benschop.
Ongelijkheid
Waar het in de samenleving lijkt alsof het voor vrouwen een keuze is om voor de kinderen te zorgen en het huis schoon te maken, is dat het allesbehalve. “Het is vaak vanzelfsprekend dat de vrouw voor de kinderen zorgt, terwijl het in andere landen heel normaal is dat het kind naar de opvang gaat. Hier hebben ouders te maken met schooltijden die niet zijn ingericht op werkende ouders of een lunchpauze waarbij verwacht wordt dat het kind thuis eet.”
Volgens Benschop zijn we in Nederland veel traditioneler dan we graag willen toegeven. “Er is een stijging in het aantal vrouwen dat wil blijven werken naast het moederschap, en sommige hoogopgeleide stellen kunnen het zich veroorloven om een ‘papadag’ in te voeren. Toch zien we in de praktijk dat gezinnen snel terugvallen in het traditionele patroon. De groep waarbij de vrouw de kostwinnaar en de man huisvader is, is nog steeds erg klein.”
Samenleving
De sociale druk is voor stellen vaak ontzettend hoog bij het kiezen van de rolverdeling. “Kiest een man voor vaderschapsverlof? Dan bestaat de kans dat zijn carrièrekansen minder worden. Idem dito voor vrouwen. Bedrijven vullen regelmatig zelf in dat een kersverse moeder of vader waarschijnlijk niet wil overwerken. Het is opvallend dat er nu regelingen zijn om werk en zorg te combineren, maar dat er te weinig gebruik van wordt gemaakt. Dat is zonde.”
Benschop hoopt al meer dan dertig jaar op een stijgende lijn als het gaat om gelijkheid. “Ik denk dat het emancipatievermogen en de feitelijke tijdbesteding steeds meer naar elkaar toetrekken, maar het gaat extreem langzaam. Het is heel lastig, omdat mensen gebeurtenissen vaak niet zien als ongelijkheid, maar als keuzes.”
Emancipatie Nederlandse vrouwen blijft achter, blijkt uit onderzoek WEFLees ook