Zijn we net op de hoogte van de gevaren van phishing, duikt er nu een nieuwe variant van online oplichting op: quishing.
Via quishing worden mensen misleid via fake QR-codes.
Internetoplichting
Dinsdag 6 februari is het Safer Internet Day, een dag waarop we alweer voor de 21e keer (!) stilstaan bij de gevaren van oplichting via het internet. Hard nodig, want online dieven maken jaarlijks nog steeds miljoenen buit via scams en snode trucs.
De meest voorkomende manier is het welbekende phishing, een mail die afkomstig lijkt te zijn van een officiële instantie en vraagt om je gegevens. Nu is er iets nieuws: quishing.
Quishing
Quishing klinkt misschien als een schattige knuffelbeer of een leuk spel, maar dat is het absoluut niet. Het is een samentrekking van de woorden QR-code en phishing. Net als bij de vervalste e-mails ontvang je een fraudulente e-mail van cybercriminelen. Dit keer niet met een link, maar met een QR-code die je moet scannen.
Deze codes leiden de slachtoffers vervolgens naar een website waar ze alsnog hun gegevens moeten invoeren, of ze openen foute programma’s vol malware. Voor je het weet is je hele rekening leeg.
Mailtjes
Valse e-mails zijn steeds minder goed van echte te onderscheiden. Twijfel je over een mail? Neem dan altijd contact op met het échte bedrijf dat je zogenaamd een bericht heeft verzonden. “Weet ook dat je bank – of welke financiële instelling dan ook – nooit per e-mail, sms of telefoon vraagt om persoonlijke gegevens, wachtwoorden, gebruikersnamen, bankgegevens of persoonlijke codes”, licht het Centrum voor Cybersecurity toe in Nieuwsblad.
Is de e-mail of sms midden in de nacht verstuurd? “Dat moet een alarmbel doen afgaan. Kijk ook na of het e-mailadres een ongewone domeinnaam heeft. De overheid mailt nooit vanuit een Gmail- of Hotmail-account. Maar wees je ook bewust van ‘spoofing’, het nabootsen van een bestaand e-mailadres”, aldus het Centrum.