Jennifer Finkelnberg (37) is dierenverzorger en hondentrainer bij Dierenopvangcentrum Haarlemmermeer. Daar helpt ze onbegrepen honden en hun eigenaren en bevordert ze hun kwaliteit van leven.
Aan LINDA.nl vertelt ze hoe ze dat precies doet.
Onbegrepen honden
“Mensen spreken vaak over onhandelbare honden, maar ik gebruik liever de term onbegrepen”, zegt Jennifer. “De relatie tussen honden en hun eigenaar is regelmatig verstoord. Daardoor worden ze als onhandelbaar gezien.” Maar die problemen zijn negen van de tien keer te voorkomen of te verhelpen. “Een klein percentage redt het niet. Die dieren zijn te beschadigd, genetisch belast of een combinatie daarvan.”
Het is belangrijk om problemen te voorkomen of in een vroeg stadium al in de kiem te smoren. Gaat een eenmaal hond bijten, dan zou er namelijk voor gekozen kunnen worden het dier in te laten slapen. “De honden komen lang niet altijd op tijd bij ons terecht. Dan is de situatie al onhoudbaar geworden en wil de eigenaar afstand doen van de hond. Dat is voor zo’n dier vaak een emotionele hel.”
Copingmechanisme
Jennifer ziet vooral veel steffordachtigen en herdershonden. “De problematiek heeft veelal te maken met het aan de riem uitvallen naar andere honden en mensen op straat. Ze reageren op prikkels van buitenaf zoals auto’s en fietsen: reactief gedrag. Dat is een copingmechanisme: een manier hoe de hond omgaat met stress. Je moet hem of haar dan niet straffen. De kans is groot dat je het probleem dan verergert. Het is de vraag hoe je die negatieve emotie ombuigt.”
Ze ziet veel schrijnende gevallen. Skippy was er één van. De hond, als pup van het buitenland naar Nederland gekomen – viel uit naar vreemden. Het gaat nu goed met hem, al zal hij altijd extra aandacht nodig hebben. “Skippy was een gevalletje leven of dood.” Dat vraagt veel van haar. “Dit werk maakt me soms heel blij, maar soms ook erg verdrietig of boos.”
Hondentrainer
Volgens de hondentrainer is dat soms best ingewikkeld. Elke hond heeft een ander karakter. “En dat geldt ook voor hun bazen. Daarom is het belangrijk om naar een hondenschool te gaan en je hond een gedegen basis mee te geven. Verdiep je in het ras en de eigenschappen die hierbij horen. Zorg dat je altijd een gezonde honger blijft houden voor het begrijpen van hondentaal.”
Heeft jouw trouwe viervoeter problemen? “Richt je dan tot een deskundige. Blijf ver weg van niet gediplomeerde trainers en mensen die gebruik maken van dominantie-theorieën. Daarmee creëer je onbegrip. Bij een hond moet je geen autoriteit tonen en erboven gaan staan, je moet de samenwerking aangaan. Honden in het wild functioneren door familiare banden en samenwerking. Zo voorkom je het conflict en zorg je dat je er allebei energie uithaalt.”
Bijt-incidenten
Volgens Jennifer is het dan ook belangrijk om je aan de geschreven én ongeschreven regels te houden. “Zo voorkom je een hoop narigheid. De meeste bijt-incidenten vinden plaats in en rondom huis of op straat als honden op een plek loslopen waar dat niet mag. Of als honden die niet kunnen luisteren toch los lopen.”