Je eigen bedrijf runnen of instappen in de multinational van je ouders – deze vrouwen doen het. En met succes. Dit zijn hun tips, tricks & fails. CV
Naam Dr. Elian Brenninkmeijer
Je eigen bedrijf runnen of instappen in de multinational van je ouders – deze vrouwen doen het. En met succes. Dit zijn hun tips, tricks & fails. CV
Naam Dr. Elian Brenninkmeijer
Leeftijd 44 jaar
Is dermatoloog, cosmetisch dermatoloog en oprichter Brenninkmeijer Aesthetic Dermatology
Opleiding Geneeskunde aan Universiteit van Maastricht
Hoe ziet jouw week eruit?
“Ik werk maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag in mijn eigen kliniek en dinsdag en donderdag werk ik in het ziekenhuis. Op een dag zie ik in het ziekenhuis zeker 60 patiënten en bij mijn kliniek maximaal vijftien per dag. Soms merk ik wel dat ik een jaartje ouder word. En als je dan vijf of zes dagen van de week aan staat, hakt dat er wel in. Daarom moet ik keuzes maken. Ik kan niet altijd leuke sociale dingen doen. Dat hoort bij het ondernemen.”
Mis je dat soms?
“Nee, ik moet keuzes maken en kies dan voor quality time met mijn gezin en goede vrienden. Ik vind een gezonde levensstijl met sporten en voldoende slaap heel belangrijk. Daardoor hou ik het ook vol.”
Wat is voldoende slaap voor je?
“Ik heb echt die acht uur nodig. Je blijft toch verantwoordelijk voor je patiënt. En als je te moe bent, niet in balans bent en je maakt een fout … Dan kan ik mezelf dat nooit vergeven. Anders had ik een ander beroep moeten kiezen.”
Waarom heb je dit beroep gekozen?
“Op de middelbare school zat ik op het gymnasium. Daarna ben ik geneeskunde gaan studeren. Ik vloog een beetje door geneeskunde heen en had ook een heel leuk studentenleven. Als je goed kan leren en stampen, haal je het wel.
Tegen het einde van mijn studie raakte ik geïnteresseerd in dermatologie. Toen ben ik uiteindelijk op de afdeling dermatologie in het Amsterdam Medisch Centrum in opleiding gekomen. Tijdens mijn opleiding werd ik al snel geïntrigeerd door het opereren van huidkanker in het gezicht en de cosmetische dermatologie.”
Wat intrigeerde je daar zo aan?
“Het gezicht is heel bewegelijk en het eerste wat je ziet als je iemand ontmoet. Daarom is het belangrijk om te behandelen en opereren met respect voor iemand zijn anatomie en om die te herstellen. Hiervoor heb je een artistiek oog nodig. En dat paste echt bij mij.”
Daar kwam alles weer samen voor je?
“Ja. Na mijn opleiding ging ik aan het werk als algemeen dermatoloog. Ik werkte op de polikliniek – waar ik mensen zag met alle soorten huidziekten; van acne tot huidkanker – en deed met name veel huidkankeroperaties. Door mijn passie voor ook de cosmetische dermatologie startte ik hiernaast mijn eigen praktijk.
Vond je dat een grote stap?
“Nee, ik heb het meteen opgezet. In het buitenland is het heel normaal om als dermatoloog of plastisch chirurg ook je eigen praktijk te hebben, waarbij je medisch en niet-medisch werk doet. In Nederland is dat nog best uniek. Hier ben je vaak cosmetisch arts of je werkt in het ziekenhuis. Maar ik vind dat we als dermatologen zoveel kennis in huis hebben, wat we tot nu toe laten liggen voor de cosmetische zorg.”
Welke zakelijke lessen heb je de afgelopen jaren geleerd?
“Je moet er keihard voor vechten. Het is geen geluk hebben. Het zijn mijn handen die iets creëren en het blijft een medische handeling. Of dat nu opereren of injecteren is. Het blijft een patiënt. Daarom moet je altijd je vaardigheden en kennis up to date hebben.”
Hoe ziet een behandelproces er in jouw kliniek uit?
“We kijken naar gezichten met respect voor de eigen anatomie van een patiënt. Dus we willen iemand niet veranderen maar verbeteren. We willen iemand begeleiden in een ouderdomsproces zonder dat iemand verandert, zodat diegene het proces meer kan omarmen.
Ik kijk waar de krachten en gebreken in een gezicht zitten en hoe ik negatieve signalen als vermoeidheid, verdriet, boosheid of verslapping kan aanpakken. En dan op een manier dat het verbetert, maar niet iemand tegen hen zegt: ‘Jeetje, wat heb jij gedaan?’. Het is heel nauwkeurig werk. Als iemand hier binnenkomt, zijn ze patiënt en geen klant. Alles wat ik doe is een medische handeling. Of je mij ziet in het ziekenhuis of in mijn kliniek, diezelfde dokter Brenninkmeijer staat bij je.”
Wat vind je van de zee van aanbieders in deze branche?
“Cosmetische behandelingen zijn tegenwoordig echt een soort menukaart en worden vergeleken met een nagelstudio. Je hebt zin in een prikje? In no time krijg je er één. Dat kan gewoon niet. Ik analyseer en behandel iemand met respect voor het menselijk lichaam en zeg daarom ook regelmatig ‘nee’ als ik zie dat een behandeling niet nodig is.”
Gaat er ook wel eens wat mis?
“Tot op heden niet, maar ik ben ook zo een enorme controlfreak. Misschien is dat ook een valkuil. Dat je altijd zo in controle wil zijn, dat je de controle ook niet kan loslaten.”
Wanneer merk je dat?
“Als je weet dat je de volgende dag een druk programma hebt of er patiënten wachten met vragen, terwijl je zelf even je rust probeert te pakken. Soms is mijn aandacht is dan niet bij mijn gezin, maar bij mijn werk.”
Hoe krijg je meer balans?
“Door de groei van het bedrijf heb ik geleerd om dingen uit handen te geven. Ik heb nu een goede assistent die alle telefoontjes opneemt, de planning regelt en mij ontlast. Zo verzamel je steeds meer mensen om je heen die echt wat voor je kunnen betekenen.
Nu gaan we een grote nieuwe praktijk beginnen. Daarvoor hebben we een nieuw pand aangekocht. Dat wordt een grote cosmetische dermatologie praktijk voor medische en niet-medische zorg. De hele verbouwing en de begeleiding kan ik niet alleen doen. Mijn man is onderdeel van mijn onderneming. Zo begeleidt hij alles op financieel en organisatorisch gebied. Dat vind ik heel fijn en onmisbaar.”
Heb jij wel het laatste woord, als het om de kliniek gaat?
“Zeker, maar ik wil niet met geld bezig zijn. Ik heb niet gestudeerd om bezig te zijn met financiën. Ik wil gewoon doen waar ik goed in ben. Mijn hart gaat sneller kloppen als ik daadwerkelijk mensen kan helpen. Maar ik wil mijn bedrijf laten groeien en dat kan ik niet alleen.”
Is dat ook een advies dat je aan het begin van je loopbaan had willen krijgen?
“Ja, vraag mensen gewoon om advies en durf je kwetsbaar op te stellen. En je moet altijd hard blijven werken. Succes komt niet aanwaaien. Nu merk ik dat wel. Ik ben 44 jaar en merk dat ik ouder word. Dat betekent dus dat ik sommige dingen uit handen moet geven.”
Leent de groei van de kliniek zich daar ook voor denk je?
“Juist. Het geeft mij de mogelijk om mensen op te leiden en volgens mijn technieken te werken. Het draagt bij aan dat ik – letterlijk en figuurlijk – meer ruimte heb.”
Deze stap komt dus op precies het goede moment. Wat zijn verder nog ambities?
“Ik wil door tot ik niet meer kan. Mijn levensmotto is: ‘With good enough, we never change the world.’ Ik wil mezelf altijd blijven verbeteren. Zo wil ik nog een eigen skincare-lijn ontwikkelen en de dermatologische en cosmetische zorg in Nederland nog beter op de kaart zetten.
Daarom heb ik vijf jaar geleden met Peter Velthuis de Vereniging van Cosmetische Dermatologie opgericht. Dat gaat onwijs goed. Vanuit dat principe wil ik de dermatologen ook meer laten ondernemen in Nederland. Want iedereen gaat er altijd vanuit dat een cosmetisch arts het wel weet, maar uiteindelijk zijn het de mensen die de opleiding hebben gehad die de beste kwaliteit, kennis en kunde in huis hebben.”
Ben je trots op je werk?
“Zeker. Met de techniek die ik toepas verbeter ik mensen en daardoor omarmen mensen hun eigen schoonheid meer. Dat is gewoon heel belangrijk. Als het op de juiste manier gebeurt, mogen we dat omarmen. Ik heb zelf ook botulinetoxine en fillers, omdat het mij helpt ouder te worden op een mooie manier. Kijk, je bent mooi zoals je bent en dat zijn al mijn patiënten. Maar je mag ook kritisch zijn en wat willen verbeteren aan jezelf.
Ik heb tijden gehad dat ik mij schaamde voor wat ik deed. Inmiddels niet meer, maar dat komt ook omdat ik dit als medisch specialist dermatoloog doe. Zo komt het voor dat iemand bij mij langskomt, maar ik een huidziekte constateer. Dan gaan we eerst met de zieke huid aan de slag, voordat we naar niet-medische behandelingen kijken.
Toen mijn dochters klein waren, vertelde ik ze ook: ‘Mama probeert de wereld een beetje beter en mooier te maken.’ En of ik nu mensen opereer of injecteer, ik werk vanuit mijn medische ethos, als medisch specialist dermatoloog, en niet als een prikdokter die eens even snel geld wil verdienen. Ik heb daar niet voor gekozen, want ik wil een bijdrage leveren aan de maatschappij op deze manier. En dat weten mijn kinderen heel goed.”
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door ABN Amro MeesPierson en Choices by DL.