Je eigen bedrijf runnen of instappen in de multinational van je ouders – deze vrouwen doen het. En met succes. Dit zijn hun tips, tricks én fails.
CV
Je eigen bedrijf runnen of instappen in de multinational van je ouders – deze vrouwen doen het. En met succes. Dit zijn hun tips, tricks én fails.
CV
Naam Charly van der Straten
Leeftijd 35 jaar
Is founder van Charly Cares
Opleiding Marketing en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam
Woont samen met haar partner Ruben
Kreeg dochter Olivia bijna vier jaar geleden en dochter Valentina vijf maanden geleden
Hoe is Charly Cares ontstaan?
“Ik moest voor mijn studie een nieuw concept bedenken. Daar kwam ‘Pas op!’ uit: een oppasbureau. Dat was de voorloper van Charly Cares. Dat heb ik twee jaar lang met plezier gedaan. Toen ben ik er toch uitgestapt om als recruiter op de Zuid-As te werken. Dat heb ik twee jaar in loondienst gedaan, daarna als zzp’er. Maar die oppasmarkt bleef me toch intrigeren. Tegelijkertijd kwamen platforms als Uber op. Toen dacht ik: ‘Wat gebeurt er als je daar een oppassausje overheen gooit?’ Toen was ik 26 jaar.
Mijn inmiddels nu ex-vriend Xander Koenen wilde heel graag ondernemen, maar wist niet zo goed wat het moest zijn. Dus samen zijn we rond de keukentafel gaan zitten en uitdenken hoe we mijn studentenplatform ‘Pas Op!’ konden verweven met techniek. We wilden eenzelfde zoek en boek-service aanbieden zoals AirBnB en Booking.com. Dat wilden we combineren met uitgebreide profielgegevens die je ook in bijvoorbeeld Uber zag en in de datingapps die toen opkwamen. En dat je last-minute nog kunt boeken en betalen.”
Hoe heeft Charly Cares zich sindsdien ontwikkelt?
“We startten als oppasplatform voor de af-en-toe oppas voor avondjes uit. Door de jaren heen heeft het zich echt ontwikkeld naar iets veel groters. We doen alle flexibele childcare: af-en-toe oppas, vaste oppas en naschoolse oppas. Maar we hebben onlangs ook onze petcare gelanceerd voor dierenoppassen. En we zijn bezig met een pilot voor seniorcare, dus een soort mantelzorg.
Daarnaast hebben we onze zakelijke tak opgericht, waarbij werkgevers een oppas van de zaak als secundaire arbeidsvoorwaarden aanbieden aan medewerkers. We zijn dus van oppasapp naar zorgplatform gegaan. Bij het bedenken van de naam had ik dit ook stiekem al in mijn hoofd. Het moest geen Charly Childcare worden.”
Hoe gingen jullie destijds van start?
“In de eerste negen maanden leefden we van ons spaargeld en keerden we geen salaris uit. Na enkele maanden de eerste tests te doen, deden we een pitch bij een investeerder. Toen hebben we 150.000 euro opgehaald. Uiteindelijk werden dat in de afgelopen negen jaar meerdere investeringsrondes en verschillende vormen van investeringen.”
Je was 26 jaar toen je startte. Twijfelde je ooit aan je eigen ervaring?
“Ik geloof bij ondernemen echt in learning by doing. Dus: doen, op je bek gaan en weer opstaan. Met ondernemen, je eigen business runnen en zeker met een nieuw idee, moet je echt alles zelf uitvogelen. Er is geen handboek of iemand die het je kan voorschotelen.”
Hoe is jouw functie in die negen jaar veranderd?
“Eerst screende ik iedere angel (bij Charly Cares heten de oppassen Charly’s Angels, red.), pleegde ik ieder telefoontje van de klantenservice, schreef ik ieder mailtje voor marketing en herschreef ik alles op de website zelf.
We waren eerst met twintig werknemers en nu nog met tien. We hebben er bewust voor gekozen om het team lean en mean te houden. Dus om mezelf CEO te noemen vind ik niet echt nodig. Ik ben founder en daarnaast focus ik mij op de B2B-tak. Dat is dus die oppas van de zaak, waar ik het eerder over had. Dat past heel goed bij mij.”
Heb je daardoor ook meer routine?
“Omdat we negen jaar verder zijn ervaar ik als ondernemer wel meer routine. Echter is ondernemen en tegelijkertijd twee jonge kinderen opvoeden een continue spagaat. Ik probeer wel de balans te vinden tussen de prioriteit om mijn werk goed te kunnen doen, maar ook mijn rol als moeder goed in te vullen.”
Draagt het hebben van een zakelijke partner bij aan jouw balans?
“Zeker. Zonder hem had Charly Cares sowieso niet bestaan, maar we hebben wel moeilijke tijden gekend op zakelijk gebied. Als je privé-relatie eindigt is het best lastig om samen een zaak te blijven leiden. Maar dat gaat nog steeds goed. Hij is goed in alles waar mijn kracht niet ligt.”
Heb je er ooit mee willen stoppen?
“Er zijn veel momenten geweest waarop één van de twee er bijna aan de druk van onderdoor ging of dat het gewoon niet meer werkbaar was. Ondernemen is een opeenstapeling aan hordes. Je hebt de één nog niet gelopen en de volgende staat alweer voor je neus. Daar moet je wel tegen kunnen en die druk en stress moet je ook samen zien te dragen.”
Wat is je grootste les geweest?
“Dat ik mezelf niet uit het oog verlies en dicht bij mezelf blijf. Ik ziet wel eens dat mensen in de groei van hun bedrijf hele autoritaire en vreselijke managers worden. Daar wordt diegene zelf ook doodongelukkig van. Ik heb altijd geprobeerd om beslissingen zo te maken, dat ik mezelf nog aan kan kijken in de spiegel.
En mensen hebben een ideaalbeeld van ondernemen. Wij hebben ook fases gekend dat we niet wisten of er over drie maanden nog wel geld op de rekening zou staan om de salarissen van te betalen. Daar sta je mee op en je gaat ermee naar bed. Dus het is belangrijk om ondernemen ook leuk te houden voor jezelf, ook in die fases.”
Voel je ook de impact die jullie hebben op mensen hun leven?
“Zeker. Het is zo belangrijk dat kinderen in een veilige en stabiele thuissituatie opgroeien. En ik geloof heilig in ‘It takes a village to raise a child’. Of dat nu opa’s, oma’s, gastouders of hele lieve oppas angels zijn. Iedereen speelt een hele belangrijke rol in de ontwikkeling en opvoeding van een kind. Ik geloof er ook heilig in, dat het in deze tijd ontzettend belangrijk is om vrouwen handvatten te bieden om te kunnen werken. Ze moeten die zorg wel kunnen overdragen.”
En op welk moment ben je het meest trots?
“Ik vind het wel heel gaaf dat we de stap hebben gemaakt naar die B2B-formule. En hoe we daarmee door de corona-tijd heen zijn gekomen. Zeker 90 procent van onze boekingen viel weg, omdat de avondjes uit niet meer doorgingen. Tegelijk waren er bedrijven, waarbij mensen nog wel naar kantoor moesten. Denk aan Microsoft of Ahold Delhaize. Dus we hebben ons bedrijf met giga tijdsdruk helemaal omgegooid.
Nu drie jaar later is dat één van de meest veelbelovende onderdelen van Charly Cares. En dat we dus ook met petcare en seniorcare aan de slag gaan. We hebben van problemen kansen gemaakt. We hebben mooie momenten overwonnen.”
Zal er ooit een moment komen dat Charly Cares bestaat zonder Charly?
“Iedereen is vervangbaar, dus ik ook. Er komt vast een tijd dat slechts mijn naam eraan is gekoppeld. Maar als het aan mij ligt, blijf ik nog wel even zitten. Ik heb er nog heel veel zin in en bewaak voorlopig het hart van het bedrijf. Maar ik ben ook bezig met andere projecten, zoals nu een podcast genaamd ‘Kids & Carrière: hoe dan?!’. Daarin ga ik op zoek naar mijn levensvraag van dit moment: carrière maken en moeder zijn, hoe doen mensen dit in godsnaam? De eerste aflevering verschijnt aanstaande maandag.”
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door ABN Amro MeesPierson en Choices by DL.