Nog steeds vliegen de hoge uitgaven de pan uit. Vraag jij je af wat je kunt doen om alle (dagelijkse) kosten enigszins binnen de perken te houden?
Deze vier antwoorden helpen je hopelijk een beetje op weg.
Bad of douche?
Wat kost meer energie: een douche nemen of badderen? Nou, dat hangt natuurlijk compleet af van je badkamergewoontes. Hoelang lang blijf je onder die douchestraal staan? En op welke temperatuur? Dat soort dingen. Maar als vuistregel geldt dat met één badsessie ongeveer 90 liter water verloren gaat – 60 liter warm water en 20 tot 30 liter koud.
Door een normale douchekop sproeit zo’n negen liter water per minuut, dus zo lang je binnen tien minuten de kraan uitdraait, is douchen goedkoper dan in bad gaan.
Verwarming aan/uitdraaien of constante temperatuur?
Nog zo’n vraag die je niet wist dat je had, maar waar je het antwoord wel op wil weten. Want wat is zuiniger: zorgen dat je huis constant op één temperatuur blijft, of de boel steeds opnieuw laten opwarmen en afkoelen?
Nou, dat laatste dus. Natúúrlijk kost het extra energie om je huis weer te verwarmen, maar om de energierekening te drukken kun je echt beter de verwarming uitdraaien als je er niet bent. Behalve als je een warmtepomp hebt, in dat geval is een constante temperatuur aan te bevelen.
Stekker uit de oplader?
Dit is natuurlijk een absolute no brainer, die we om gemakzuchtige redenen nog weleens willen vergeten. Wie apparaten uit het stopcontact haalt (jup, dus ook de telefoonoplader) kan tientallen euro’s per jaar besparen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 23 procent van de energie verloren gaat aan wat de Britten vampire devices noemen: apparaten die energie slurpen omdat ze in het stopcontact blijven zitten of op stand-bymodus staan.
Kookplaat of magnetron?
Om je kliekjes op te warmen voelt de pan misschien als the way to go, maar de magnetron is toch echt zuiniger. Dus als het je niet tegenstaat dat je eten wellicht een tikkeltje aan de kleffe kant is… is dat de beste optie. Voor het milieu, althans.