Eet je vitaminen, dan word je sterk. Maar die vitaminen bevinden zich vaak in de schil. En zo’n harige kiwi prop je niet in één keer naar binnen, of wel dan?
Wij speurden de website van het Voedingscentrum af voor het juiste antwoord.
De sinaasappel
Men neme een handvol citroenrasp of sinaasappelschil, om het gerecht er héél culinair uit te laten zien. Een cake maak je er ook daadwerkelijk extra lekker mee, maar is de schil van deze citrusvrucht wel eetbaar?
Citrusvruchten blijken nogal gevoelig voor schimmel, waardoor ze vaak – na de oogst – worden behandeld met een schimmelwerend goedje. Gewoon even goed wassen, dan is er niks aan de hand.
De schil van een appel of peer is prima te eten. Sterker nog: sommige mensen werken ‘gezellig’ het hele klokhuis naar binnen. In de schil zit een kleine hoeveelheid aan vezels en vitaminen.
Het ‘wegwassen’ van bestrijdingsmiddelen, dat kan dan weer niet. Sommige bestrijdingsmiddelen trekken volgens het Voedingscentrum gewoon door de schil heen. Geen zorgen: in de wet staat per bestrijdingsmiddel beschreven hoeveel er op de groente en het fruit mag zitten.
Blijf je fruit en groente lekker wassen, want bacteriën en ander vuil haal je er wel af met een goede poetsbeurt.
Harige kiwi
De één schilt z’n kiwi in de rondte, de ander snijdt ‘m doormidden en lepelt de groene of gele vrucht heerlijk op.
Maar wat blijkt nou: er is een derde optie. De harige kiwi kun je dus gewoon – inclusief schil – oppeuzelen. Een kiwi is rijk aan vitamine C, vitamine E en vezels. Liever geen haar op je tong? Begin met de gele versie, die heeft een iets zachtere schil.
Banaantje of twee
Het Voedingscentrum geeft over de schil van een banaan geen duidelijk antwoord. Volgens gezondheidsjournalist Teil Elferink is de schil van een banaan hartstikke gezond. Deze bevat namelijk veel vitamine B6, B12, magnesium en kalium, vertelt hij in een interview met 24Kitchen. “Het is erg bitter en heeft een heel stroef mondgevoel, alsof je een hele zware rode wijn drinkt, zonder dat je daar iets vettigs bij eet.”
Je kunt de schil frituren, verpulveren in een smoothie of gewoon lekker op de composthoop smijten.
Beter niet
Ook al kun je bijna alle fruitsoorten met schil en al eten, het loont niet altijd . “In de schil zitten inderdaad vaak iets meer vezels en vitaminen, maar veel effect voor je gezondheid heeft het niet. Het belangrijkste blijft om “minimaal twee porties fruit per dag” te eten, meldt Patricia Schutte in een artikel aan het AD.
Ziet de schil er niet eetbaar uit? Dan kun je het fruitstuk ook maar het beste blijven schillen. De stekels van een ananas glijden bij niemand soepeltjes door het keelgat.