Eitjes pocheren is nog nooit zo makkelijk geweest als in dit gerecht, namelijk in een saus van tomaat, paprika en harissa. En het lekkere is dat shakshuka de hele dag kan: van ontbijt tot diner.
Dit heerlijke eenpansgerecht kan echt iedere dag. Shakshuka is een oosters eenpansgerecht waarin een gepocheerd ei in pittige tomatensaus de hoofdrol speelt. Lekker met (knoflook)brood om mee te dippen.
Planning
Voorbereidingstijd 30 min
Wachttijd 20 min
Totale tijd 50 min
Ingrediënten (4 pers)
8 tomaten (ca. 800 g)
4 tenen knoflook
1 paprikamix (3 stuks)
6 el olijfolie
4 tl harissa
125 g pittige 48+ kaas geraspt (zakje à 250 g)
15 g platte peterselie
400 g pizzadeeg (rol, koeling)
8 eieren
pureestamper
Aan de slag
Verwarm de oven voor tot 200 C. Snijd de tomaten in vieren en halveer de kwarten. Snijd 3 teentjes knoflook fijn. Snijd de paprika’s in blokjes van 3 cm. Verhit 2 el olie in een lage hapjespan en bak de harissa 1 min. op laag vuur. Voeg de knoflook toe en bak kort mee. Voeg de tomaten met de paprika toe en stoof met het deksel op de pan in 15 min. zacht.
Doe de kaas in een kom. Snijd de peterselie fijn en voeg de helft toe aan de kaas. Schenk er 2 el olie bij, breng op smaak en roer door. Rol het deeg met bakpapier uit. Verdeel het kaasmengsel over het deeg. Vouw het deeg vanaf de lange kant dubbel en duw de randen met de tanden van een vork dicht.
Doe de helft van de resterende peterselie in een bakje. Snijd het laatste teentje knoflook fijn en voeg toe. Schenk er 2 el olie erbij en breng op smaak. Smeer het deeg in met de knoflookolie. Snijd het deeg elke 2 cm over de volledige breedte in. Bak het knoflookbrood in 15-20 min. in de oven knapperig en gaar.
Stamp intussen de tomaten met de pureestamper grof. Maak 8 kuiltjes in de saus en breek boven elk kuiltje een ei. Gaar de eieren 5-6 min. met het deksel op de pan, tot het eiwit gaar en de dooier zacht is.
Haal het knoflookbrood uit de oven en snijd in repen. Garneer met de rest van de peterselie. Serveer de shakshuka in de pan, met het knoflookbrood erbij.
Tip: sprenkel voor een fris accent 150 g yoghurt Griekse stijl (10% vet) over de shakshuka.
Meer recepten
Klik hier voor alle recepten uit het Wat eten we?-weekmenu.