In deze tijden van #metoo krijgen mannen vaak te horen dat ze ‘gewoon met hun gore poten van vrouwen moeten afblijven’. Wat je als man anno nu nog méér kunt doen om veiligheid voor vrouwen te creëren, legt mannencoach en ex-bodyguard Traver Boehm uit.
Ex-bodyguard legt uit: zó creëer je als man veiligheid voor vrouwen
Hij woont en werkt in de Amerikaanse staat Colorado, maar ging direct op het interview-verzoek van LINDA.nl in.
Bodyguard
Boehm had namelijk toevallig net gehoord over de #metoo-ophef in Nederland. En als schrijver, mannencoach, ex-bodyguard én voormalig MMA-vechter is hij de aangewezen persoon om iets te zeggen over het creëren van veiligheid voor vrouwen.
“Ik hoorde van een vriendin uit Nederland die op bezoek is over The Voice. En het erge is, ik was niet verbaasd. Ik denk dat niemand zoiets heeft van: grensoverschrijdend gedrag van mannen met macht tegen vrouwen in een afhankelijke positie, ik ben zo verbaasd! En dát is het probleem. Het zit in de cultuur. Daar moeten we iets aan doen.”
Onderschatting door mannen
Veel mannen onderschatten dit probleem. Volgens Traver komt dat doordat het moeilijk voor te stellen is voor mannen hoe het is om een vrouw te zijn. “Ik weet dat natuurlijk ook niet, maar ik probeer ze toch uit te leggen hoe groot de impact is van fysiek minder sterk zijn.”
“Stel je voor”, vervolgt Traver over wat hij mannen vertelt. “Het is je eerste dag in de gevangenis. En je bent niet de sterkste en hebt geen gevechtstraining. Hoe zou het dan voelen als iemand grapjes over je maakt? Of als iemand je de weg verspert? En stel je ook voor dat al je vrienden en jij zelf waarschijnlijk ook ooit zijn aangerand of verkracht, dus die ervaring heb je ook in je achterhoofd.”
Dat is waarschijnlijk hoe het voor veel vrouwen voelt. En met dát gevoel is het heel moeilijk een opmerking te zien als ‘gewoon een grapje’, legt hij uit. “Ik heb zelfverdedigingslessen aan vrouwen gegeven en daarbij stak iedereen haar hand op als ik vrouwen vroeg naar nare ervaringen met mannen. Maar ik ken slechts vier mannen die ooit iets dergelijks hebben meegemaakt, en dat is bij mij waarschijnlijk meer dan gemiddeld vanwege mijn werk als coach.”
Werken aan jezelf
Er zijn een aantal dingen die mannen kunnen doen om te zorgen voor meer veiligheid voor vrouwen. “Het heeft geen zin om tegen mannen die géén verkrachters zijn te zeggen dat ze niet meer moeten verkrachten. En dat is wat nu vaak gebeurt. Dat leggen mannen gewoon naast zich neer. Maar dat betekent niet dat die mannen, die meerderheid, niks kunnen doen.”
In zijn boek Man Uncivilized schrijft Traver: ‘Laat anderen veiliger zijn als ik bij ze in de buurt ben’. “Dat komt uit mijn tijd als bodyguard. En dat heeft niet per se te maken met dat ik een pistool op zak had. Maar ook met dat we EHBO-training hadden en dat ik en mijn collega’s getraind waren om situaties in te schatten. Maar het veiliger maken van de omgeving begint met werken aan jezelf.”
Volgens Traver gaat het om een combinatie van fysieke en mentale training, zodat je kunt ingrijpen als er iets gebeurt, maar vooral ook weet hoe je veiligheid moet uitstralen. “Ik moet zorgen dat ik veilig bén. Dat ik aan mijn trauma’s heb gewerkt, dat ik mijn triggers ken en weet waar mijn grenzen liggen.”
Elkaar aanspreken
Verder is het belangrijk dat mannen elkaar onderling aanspreken op ongewenst gedrag, zegt Traver. “Als iemand iets ongepast zegt over vrouwen, of iets racistisch of zo, dan zeg ik: ‘Hee, dat is niet oké’. Gewoon dat simpele zinnetje. Je hoeft geen held te zijn, maar gewoon dat.”
Daarbij moet je als man bereid zijn je ongemakkelijk te voelen. Want het voelt volgens Traver nu eenmaal niet lekker om een vriend te confronteren met zijn gedrag tegenover vrouwen. “Er was een keer een man die ik ken die we in een groep aanspraken op zijn gedrag. We zeiden: we houden van je, maar we laten je dit niet meer doen’. Dat is geen gemakkelijk gesprek om te voeren.”
Begrip voor elkaar
Verder is het volgens Traver heel belangrijk dat mannen en vrouwen meer begrip voor elkaar krijgen. De vraag die mannen aan vrouwen in hun leven moeten stellen is: zou je met me willen delen hoe het is om vrouw te zijn in deze maatschappij?
“Ik weet nog dat ik 14 jaar was en met mijn familie in Japan woonde. Mijn oudere zus legde uit hoe ze zich voelde om daar in Tokio over straat te gaan. En dat is zo’n beetje de veiligste stad ter wereld! Ze legde me uit waar ze allemaal rekening mee houdt voordat ze naar buiten gaat. Ik denk daar zelf nooit over na! Dat verhaal van haar veranderde mijn leven.”
Vervolgens is het ook belangrijk dat mannen onderling met elkaar in gesprek gaan. En dat ze zichzelf de vraag stellen in hoeverre ze misschien bijdragen aan of niet optreden tegen dit probleem. “En dan moet je ook bereid zijn in de spiegel te kijken. Is er echt niet iets wat ik doe? Maak ik foute grappen? Is mijn gedachte als ik iets lees over #metoo: dat zal wel meevallen? Onderzoek in jezelf waar dat vandaan komt.”
Kiezen voor ingrijpen
Zelfs als je zelf niks verkeerds doet, is er volgens Traver zó veel dat je kunt doen voor meer veiligheid voor vrouwen. “Zorg ervoor dat je er iets om geeft. Dat het je raakt. Beeld je in dat het over je zus gaat, of over je vriendin. Het is zo makkelijk om te denken: dat is iemand die ik niet ken, of dat is helemaal in Nederland, of voor jullie, helemaal in de VS. Maar als je er gevoel bij krijgt, het persoonlijk maakt, dan ga je er echt wat aan doen.”
Het is in elk moment weer een keuze, zegt Traver. “Kies je ervoor om veiligheid te creëren of juist om onveiligheid toe te staan? Daarom is het belangrijk voor me dat ik weet hoe ik kan reanimeren als ik ergens ben. Je kunt altijd kiezen.”
LINDA. ‘OVER DE GRENS’ staat volledig in het teken van seksueel grensoverschrijdend gedrag en de vraag: hoe nu verder? Koop het nummer nu in de winkel of laat ‘m thuisbezorgen via onderstaande knop.
Dit artikel verscheen eerder op LINDA.nl in februari 2022.
Henk van Straten: 'Een mannencode klinkt nobel, maar in feite handel je uit angst'Lees ook