Een frietje mayo, patatje oorlog of toch liever speciaal? Vanavond heb je een goede reden om niet te koken: 13 juli is het wereldwijd de dag van de Franse frietjes.
Linda.nl zet daarom de vijf leukste feitjes over Franse frietjes op een rij.
1. Wist je dat..
Het Franse frietje eigenlijk helemaal niet zo Frans is? De term Franse frietjes, oftewel French Fries, is geïntroduceerd door de Amerikanen. Wel hebben de Amerikanen voor het eerst friet gegeten in België. Omdat de Belgen Frans spraken, noemden de Amerikanen het Franse friet.
2. Eerste frietje op de kermis
Franse friet kwam vanuit België in Brabant terecht. Het allereerste Franse frietje in Nederland werd in 1868 verkocht op de kermis in Breda. Sindsdien zijn we gek op deze vette hap.
3. Wekelijks bezoekje aan de snackbar
In Nederland houden we wel van een portie friet. Ruim 40 procent van de Nederlanders eet namelijk elke week patat. Vier op de tien doet er het liefst een flinke dot mayo op, blijkt uit een snack-enquête van Quest in 2022.
4. Waar haal je je friet?
Nederlanders bezoeken het liefst de oud-Hollandse snackbar. Bijna de helft van de friet-liefhebbers haalt de snack uit de met groen versierde vitrine. Wanneer mensen thuis friet eten, doet 23 procent dit met de airfryer, tegenover 20 procent met de frituurpan.
5. Portie friet
In een portie friet zitten zo’n 560 calorieën. Maar als we het een beetje positief bekijken: in aardappelen zitten ook gewoon gezonde voedingsstoffen zoals vitamine B1, B2 en C. Maar oké, het zout en vet waar de aardappelen in gaan is misschien niet zo goed. Niet zo fantastisch voor je lichaam, maar wél voor de geest.
Heb je zin in patat gekregen en wil je iets anders dan een standaard snack erbij? Kijk dan eens naar dit heerlijke recept.