De één gooit het overal in, de ander laat het liever links liggen: knoflook. Behalve het toevoegen van smaak en het verjagen van de duivel is een teentje knoflook goed voor nog veel meer.
Overweeg eens om zwarte knoflook te kopen, bijvoorbeeld.
De één gooit het overal in, de ander laat het liever links liggen: knoflook. Behalve het toevoegen van smaak en het verjagen van de duivel is een teentje knoflook goed voor nog veel meer.
Overweeg eens om zwarte knoflook te kopen, bijvoorbeeld.
Oké, waarschijnlijk wist je dit wel. Toch horen wij mensen knoflook nog wel eens een kruid of specerij noemen. Misschien omdat het ook veel in poedervorm wordt gebruikt. Maar niets is minder waar. Knoflook is toch echt een groente.
Het is je wellicht wel eens opgevallen tijdens het koken dat eenmaal gesneden of geplet knoflook enorm plakkerig is. Dat wisten de Chinezen al heel lang. In China, waar de meeste knoflook vandaan komt, wordt het sap van knoflook namelijk als lijm gebruikt. Gebruik het niet voor enorme knutselprojecten, daar is de lijm niet sterk genoeg voor. Maar voor het lijmen van glas of porselein is het sap van de knoflook uiterst handig.
Knoflook is antibacterieel, waardoor het bacteriën doodt. Als je je dus per ongeluk in je vingers snijdt tijdens het koken, is je redding altijd nabij. Dat teentje knoflook kun je namelijk gerust over een open wondje wrijven om het te ontsmetten. Omdat het bacteriën doodt, biedt knoflook ook uitkomst bij voedselvergiftiging. Handig om te weten: het eten van rauwe knoflook bij je maaltijd kan een voedselvergiftiging zelfs voorkomen.
Over deze tip wil je wellicht even twee keer nadenken voordat je hem toepast. Het schijnt namelijk zo te zijn dat knoflook uitkomst kan bieden wanneer je last hebt van acné. De opdracht is simpel: snijd een teentje knoflook doormidden en dep het op de oneffenheden op je huid. Je moet het wel even laten zitten, voordat je het teentje weer van je huid verwijdert. Vervolgens zou je acné snel verdwijnen. Je moet er wat voor over hebben.
Onder de geur van knoflook kun je dus eigenlijk niet uit komen. Toch is het zo dat zwarte knoflook – die wekenlang is gefermenteerd – veel minder stinkt dan de normale witte knoflook die we gewend zijn. Daarnaast bevat het twee keer zoveel antioxidanten als normale knoflook.
Weg met die gourmetwalm: LINDA.-lezers delen hun favoriete tips tegen vieze geurtjesLees ook