Niets lekkerder dan een ei. Heb jij je altijd afgevraagd wat het verschil is tussen bruine en witte eieren? Wij dus ook.
En nee, het antwoord is niet dat een bruine kip bruine eieren legt en een witte op zijn beurt witte eieren.
Bruine en witte eieren
Vrije uitloop, scharrel, kooi of toch biologisch? De keuze is reuze. Het ene ei is niet gezonder dan het andere, want de voedingsstoffen zijn gewoon hetzelfde. Het zit ‘m in de leefomstandigheden van de kip: bekend is dat vrije-uitloopkippen bijvoorbeeld betere leefomstandigheden hebben dan een scharrelkip.
Maar hoe zit ’t dan met de kleur van het ei? De Keuringsdienst van Waarde dook in dit vraagstuk. Het blijkt dat mensen eerder voor bruine eieren gaan, ondanks het feit dat je hier meer voor betaalt dan witte eieren. Mogelijk denken mensen dat kippen die witte eieren leggen slechtere leefomstandigheden hebben, doordat witte eieren vaak in een plastic doosje zitten en goedkoper zijn.
Maar wat blijkt: beide eieren worden voor dezelfde prijs aan supermarkten verkocht, vertellen de boeren in het programma. Het is dus ook niet waar dat de kleur van het ei aangeeft of kippen leven in goede of mindere leefomstandigheden.
Kakelvers en kiplekker
Afijn, dan willen we nu weten waardoor er bruine en witte eieren zijn. Tromgeroffel: er zijn verschillende kippenrassen. Het ene ras legt bruine eieren, het andere ras witte. Kippen met rode of bruine oorlellen, leggen bruine eieren. De witte eieren komen van kippen met – jawel – witte oorlellen.
We snappen het. Je hebt nu kippenlel, eh, vel. Hebben kippen überhaupt oorlellen? Ja, dus. En aan die lellen kun je dus zien of de kip bruine of witte eieren legt. Veel plezier met googelen.