Begrijp ons niet verkeerd: oliebollen zijn dus echt wel lekker, maar heel gezond zijn ze helaas niet.
Oud en nieuw vieren zonder oliebollen? Geen optie. Dus presenteren wij: kwarkbollen. Nét zo lekker, stuk gezonder.
Kwarkbollen
Kilo’s suiker, liters olie en gist: oliebollen zijn nou niet wat je noemt gezond. En dan hebben we het nog niet eens over het frituurvet. Leuk om te horen is het niet, maar oud en nieuw vieren zonder? Dat is heiligschennis.
Gelukkig is er ook een gezondere variant: de kwarkbol. Gemaakt van, je raadt het al: kwark. Het allerbeste is dat deze in de oven gaan dus van die vettige frituursmaak heb je geen last.
We gaan voor het recept uit van 10 bollen. Ben je nou met meer mensen op een feestje of wil je meer bollen per persoon? Dan verdubbel je gewoon de aantallen.
250 gram kwark (mag plantaardig, hoeft niet)
250 gram gemalen havermout, speltmeel of glutenvrije meel naar keuze
1 rijpe banaan óf 125 gram ongezoete appelmoes
150 gram rozijnen
2 eieren
1 el olijfolie of gesmolten ghee of kokosolie
2 tl speculaaskruiden
1 zakje bakpoeder
snufje zout
Bakkers klaar, bakken maar
Heb je nou zoiets van, dit wil ik dit jaar proberen? Zo ga je te werk.
Voor je begint met het voorbereiden van het beslag, verwarm je de oven voor op 180 graden. Leg alvast bakpapier op een bakplaat en vet deze in. Daarna wel je de rozijnen in een kommetje door er heet water over te gieten. Laat dat zo’n tien minuten staan.
Hierna prak je de banaan tot moes in een kommetje. Kies je voor de appelmoes? Spatel die dan in een kom. Vervolgens voeg je de kwark, olie, eieren, koekkruiden, het zakje bakpoeder en een goede snuf zout toe.
Dit roer je tot een glad mengsel waarna je het meel er aan toevoegt. Klaar? Dan giet je de rozijnen af en voeg je ook die toe aan je beslag.
Met een lepel – een ijsschep werkt het best – verdeel je het deeg in twaalf bollen op het bakvel. Je bakt ze in 20 minuten af. Zeker weten of ze gaar zijn doe je door een satéprikker in de bol te steken. Komt deze er droog uit? Dan zit je goed.
Het enige dat je nu nog hoeft te doen is ze bestrooien met poedersuiker. Suikervrije, natuurlijk. Gelukkig nieuwjaar!