Kun je je eten nu wel of niet in plastic bakjes bewaren en opwarmen? Je denkt er vast wel eens over na als je restjes na het avondeten overhoudt.
Toxicoloog Emma Kasteel heeft het antwoord.
Plastic
“Plastic bewaarbakjes bestaan uit verschillende soorten polymeren en in theorie kunnen al die verschillende plastics uit elkaar vallen in micro- en nano-plastic”, vertelt Emma Kasteel tegenover NTR Wetenschap. En dat wil je liever niet in je eten hebben. Uit eerdere onderzoeken werden deze plastics in verband gebracht met onder meer verstoringen in de darmen, lever, longen en voortplantingsorganen.
“We staan echt nog in de beginfase van het onderzoek, er wordt nu vooral onderzoek gedaan in studies op het lab met cellen of in studies met dieren”, gaat Kasteel verder.
Bakjes
Om de bakjes te maken, worden er zogenaamde weekmakers en hardmakers gebruikt. Dat zijn toevoegingen aan het plastic om zo’n bakje in de juiste vorm te krijgen. “En we weten van een aantal van die stoffen dat ze gezondheidseffecten hebben. Meer dan dat we dat van de plastics zelf weten”, legt de toxicoloog uit.
Hoeveel van die deeltjes in je eten terechtkomen, hangt onder meer af van hoe vaak een bakje al is gebruikt, hoe heet het wordt en wat je erin verwarmt. “Wat we dus in ieder geval denken, is dat verwarmen van plastic ervoor zorgt dat die microplastics makkelijker vrijkomen. Dus mocht je dat nou doen en je wil je eten graag warm maken, doe het dan inderdaad even op een bord of even op iets dat niet van plastic is voordat je het in de magnetron schuift.”