Het schap met plantaardige ‘melk’ wordt steeds voller. Van haver- tot sojamelk en van rijst- tot erwtenmelk. De keuze is reuze. Maar wat is de gezondste keuze?
Dit is waar je op moet letten bij het aanschaffen van plantaardige melk.
Het schap met plantaardige ‘melk’ wordt steeds voller. Van haver- tot sojamelk en van rijst- tot erwtenmelk. De keuze is reuze. Maar wat is de gezondste keuze?
Dit is waar je op moet letten bij het aanschaffen van plantaardige melk.
Het welbekende glas koemelk wordt tegenwoordig steeds vaker vervangen voor een plantaardige versie. Deze alternatieven mogen we echter geen ‘melk’ noemen, dus ze gaan door voor ‘drank’. Het zijn alternatieven voor iedereen die zichzelf bijvoorbeeld een veganistisch dieet aanmeet of voor wie allergisch of intolerant is voor koemelk.
Maar de voedingsstoffen van de meeste plantaardige alternatieven verschillen nogal met die van koemelk. Koemelk bevat voedingsstoffen zoals eiwitten, calcium en vitamine B2 en B12. We kunnen je alvast verklappen dat jouw haver-cappuccino daar niet aan voldoet.
Je kunt natuurlijk puur op basis van smaak kiezen of je je cappuccino of smoothie liever aanvult met kokos- of sojadrink. Maar voor wie niet alleen een lekkere, maar ook een gezonde keuze wil maken, zetten we de verschillende alternatieven én hun voedingswaarden op een rijtje:
De Consumentenbond stelt dat sojadrink de beste vervanger is. Een glas sojadrink telt net zoveel eiwitten als een glas halfvolle melk én bevat toegevoegde calcium en vitamine B2 en B12.
Haverdrink is favoriet in de koffie, maar bevat amper eiwitten. Calcium en vitamines worden vaak toegevoegd, maar daarmee tipt de drank lang niet aan een glas koemelk. Ook krijg je maar anderhalve gram vezels binnen. Koop je een pak haverdrink uit de supermarkt? Dan betaal je volgens de Consumentenbond vooral de hoofdprijs voor water.
Fan van kokosdrink? Helaas, de Consumentenbond bestempelt deze drank als ‘geen goede vervanger’. Het bevat praktisch geen eiwitten en er worden geen vitamines en mineralen aan toegevoegd. Vaak is het ook wat vetter dan andere plantaardige alternatieven.
Amandeldrink komt aardig goed uit de bus: het bevat meer vezels, minder suiker en minder verzadigd vet dan halfvolle melk. Maar, let wel, ook hier zit nauwelijks eiwit in.
Je verwacht het misschien niet, maar erwtendrink dingt ook mee als mogelijk beste keus. De drank wordt vaak gemaakt van gemalen spliterwten, wat het een romige kleur en smaak geeft. De gemalen erwten worden ook verkocht als vegan proteïnepoeder en zijn dus een bom aan eiwitten. Daarbij worden er vaak ook calcium, vitamine D en B12 aan toegevoegd. Nog een pluspunt: het schuimt goed voor in je cappuccino.
Vroeger dronk iedereen het, maar is melk nog steeds goed voor elk?Lees ook