Ben jij kampioen afhalen? Met zijn boek ‘Kook!’ wil Maarten van den Biggelaar jou motiveren om wél de keuken in te stappen. Zet vandaag de eerste stap met een fijn, niet beangstigend recept voor penne à la wodka.
Niet twijfelen, gewoon doen.
Penne à la wodka
Tekst: Maarten van den Biggelaar
Als je net besloten hebt dat het klaar is met al die afhaalmaaltijden, dat je het leven in eigen hand gaat nemen maar geen idee hebt waar te beginnen, dan koop je
een blik tomaten
olijfolie
een fles wodka
een bol knoflook
peperoncini (gedroogde rode pepervlokken)
een biocitroen
verse basilicum
crème fraîche of slagroom
een stuk parmezaanse kaas.
Recept
Penne à la wodka is misschien wel het meest simpele gerecht dat ik ken, maar je kunt het ook zomaar verpesten. Liefde en aandacht zijn een vereiste. Het belangrijkste onderdeel is de saus. Die ga je verrijken en diepgang geven met de twaalf smaakmakers.*
Verwarm wat olijfolie op een zacht vuur. Geef met je hand of een mes een klap op de knoflookteen, dan laat het velletje los en geeft ie z’n smaak beter af. Voeg de knoflook en de pepertjes toe aan de olie tot de knoflook goudbruin is. Houd je niet van al te veel pit, doe het dan rustig aan met de pepertjes. Schep knoflook en pepertjes uit de olie en voeg de tomaten toe, laat langzaam pruttelen en een beetje inkoken. Voeg de helft van de basilicumblaadjes toe aan de saus.
Laat langzaam inkoken tot het dikker wordt. Doe er een halve kop wodka bij en laat weer inkoken. Als het mooi is ingekookt, voeg je een kleine eetlepel crème fraîche of slagroom toe (crème fraîche altijd heel voorzichtig, anders gaat dat overheersen) en de saus zal prachtig oranje kleuren. Proef en breng op smaak met peper, zout of een beetje sojasaus, maar altijd in kleine stapjes. Mis je nog iets, loop even langs het lijstje van de twaalf.
Ondertussen kook je de penne in gezouten water, een minuut korter dan op de verpakking staat (bewaar wat kookvocht). Giert af en doe de uitgelekte pasta bij de saus en roer je de pasta goed door zodat alle saus in en rondom de pasta plakt. Lukt dat niet, doe er dan nog wat kookvocht bij. Dat zorgt voor een betere hechting. Maal verse zwarte peper en roer erdoor. Schep op voorverwarmde borden. Fijngesneden basilicum en Parmezaan erover, eventueel nog wat fijn zeezout, en je hebt meteen een klassieker in huis. Get verveelt nooit, is supersimpel, ziet er mooi uit en je kunt ermee variëren door er een blik tonijn aan toe te voegen voor een meer vissige variant.
Smaakmakers
* De twaalfsmakers zijn Maartens lijst van smaken en texturen – waaronder bijvoorbeeld zout, umami en bite/crunch – die je kunnen helpen om ‘op geïnformeerd gevoel’ een mooi gerecht samen te stellen. Je vindt ze terug in zijn boek.’
Meer weten (en eten)? Lees hier het interview met Maarten. Zijn boek ‘Kook! Reuring in je hoofd, rust aan tafel’ is nu verkrijgbaar.
Rust nodig? Ga koken, zegt Maarten van den Biggelaar: 'Net zo mindful als mediteren'