Onderzoekers aan de Universiteit van Wageningen schotelden gezinnen en koppels in Portugal en Denemarken drie keer per week worstjes, curry’s of gehakt met insecten voor.
En dat was een groot succes, schrijft Omroep Gelderland.
Insectengerechten
Voor wie denkt dat er volledige insecten in de maaltijden zaten: geen zorgen. De beestjes – die veel proteïnen en andere voedingsstoffen bevatten – werden vermalen tot poeder of kleine stukjes. Geen pootjes of voelsprieten meer te zien dus.
Voor het onderzoek, dat door de universiteit werd uitgevoerd in samenwerking met de Europese Unie, kregen de gezinnen en koppels anderhalve maand lang pakketten met ingrediënten en recepten aangeleverd. Snacks en repen met insecten zijn al langer op de markt, maar volledige maaltijden met insecten worden nog amper geserveerd. Hoog tijd om daar verandering in te brengen dus.
Wat ze kregen, kun je vergelijken met de verspakketten die bij ons ook in de supermarkt liggen. Het enige verschil is dat deze pakketten recepten met insecten bevatten, van curry met krekelmeel tot gehakt van wormenmeel.
En dat viel verrassend goed in de smaak. Kinderen moesten doorgaans even wennen – al vonden ze het insectengehakt erg lekker – en volwassenen vonden het een succes. De insectengerechten blijken niet onder te doen voor die met vlees, en dat maakt ze een volwaardige vleesvervanger. En: de proefpersonen aten daardoor ook minder vlees.
Vervangen
Goed nieuws dus, en dat maakt dat de onderzoekers en de EU ernaar streven om in 2025 zeker 20 procent van de dierlijke producten te vervangen voor voeding met insecten.