Wil je Linda de Mol gelukkig maken, dan zet je haar in een keuken met een flink fornuis, goeie messen, haar eigen playlist en heel veel verse ingrediënten.
In LINDA.loves deelt Linda de Mol twee van haar favoriete recepten.
Wil je Linda de Mol gelukkig maken, dan zet je haar in een keuken met een flink fornuis, goeie messen, haar eigen playlist en heel veel verse ingrediënten.
In LINDA.loves deelt Linda de Mol twee van haar favoriete recepten.
Wat heb je nodig?
1 kip van anderhalve kilo, in vieren
1 el ras el hanout
2 el in reepjes gesneden schil van ingemaakte citroen
2 el olijfolie extra vergine
10 takjes oregano
2 rode uien, in partjes
6 pastinaken, geschild en in de lengte in zessen gesneden
zeezout
6 hele knoflooktenen
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden (of gasstand 6). Schep kip, ras el hanout en citroenschil met 1 eetlepel olie goed om in een kom. Leg de stukken kip op een met bakpapier beklede bakplaat met de oregano, ui en pastinaak en druppel de rest van de olie erover. Bestrooi met zout en laat de kip in 30-45 minuten goudbruin en gaar worden in de oven. Verdeel kip, ui en pastinaak over borden, schep het braadvocht erover en dien op.
Wat heb je nodig
1 liter bouillon
2 eetlepels olijfolie
klont boter
1 grote ui, gepeld en fijngehakt
2 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt
halve knolselderij, geschild en fijngehakt
400 g risottorijst
2 wijnglazen droge vermout (of droge witte wijn)
zeezout en zwarte peper (uit de molen)
70 g boter
115 g geraspte Parmezaanse kaas
200 g wilde paddenstoelen
schoongemaakt klein bosje verse bladpeterselie, fijngehakt
1 citroen
1 bol knoflook, de tenen gepeld
gehalveerd klein bosje verse tijm, alleen de blaadjes
Bereiding
Verwarm de bouillon. Doe de olijfolie en de klont boter in een andere pan en fruit hierin de ui, knoflook en knolselderij 15 minuten op laag vuur. Dit wordt een soffritto genoemd. Wanneer de soffritto zacht is, kan de rijst erbij en moet je het vuur hoger zetten. De rijst begint nu zachtjes te bakken, dus blijf continu roeren. Na een minuut beginnen de korrels glazig te worden. Giet de vermout of wijn erbij en blijf roeren. De harde alcoholsmaak verdampt en de rijst krijgt een lekker aroma.
Als de vermout geabsorbeerd is, doe je de eerste opscheplepel bouillon erbij en een flinke snuf zout. Zet het vuur laag zodat de rijstkorrels aan de buitenkant niet te snel garen. Schep er lepel voor lepel de bouillon bij en blijf roeren. Wacht tot alle bouillon geabsorbeerd is voor je de volgende lepel erbij doet. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Proef de rijst om te controleren of hij goed gaar is. Is dat niet het geval, dan moet je gewoon bouillon blijven toevoegen tot de korrels zacht zijn maar nog wel beet hebben. Misschien moet er nog wat zout of peper bij. Als je bouillon op is voordat je rijst gaar is, kun je er ook wat kokend water bij gieten.
Verwarm de oven voor op 200 graden of gasstand 6. Zet een ovenvaste koekenpan met een dikke bodem met een scheutje olijfolie op het vuur tot de olie matig heet is. Bak de paddenstoelen een minuut of twee, tot ze beginnen te kleuren, en bestrooi ze met peper en zout. Doe de knoflook, tijm en boter erbij en meng alles goed. Zet de pan in de voorverwarmde oven en bak de paddenstoelen zo’n 6 minuten, tot ze gaar zijn.
Haal de pan van het vuur en roer de boter en de Parmezaanse kaas door de rijst. Roer alle peterselie door de rijst. Leg het deksel op de pan en laat de rijst 2 minuten staan. Dit is het belangrijkste onderdeel: hierdoor krijgt hij de smeuïge substantie. Hak de helft van de paddenstoelen en de knoflook in grove stukken en roer ze samen met een kneepje citroensap. Verdeel de risotto over de borden en strooi de rest van de paddenstoelen erover. Serveer met geraspte Parmezaanse kaas.
“Het eerste recept, de kip, komt uit Donna Hays kookboek Easy. Ik heb een klein beetje mijn eigen draai aan het recept gegeven door twee rode uien te doen, in plaats van één, en zes pastinaken in plaats van vier. Ook de zes knoflooktenen zijn mijn eigen toevoeging, ik leg ze in de schil tussen de kip en de pastinaak. Die laatste snijd ik trouwens in dunne frietjes, dan worden ze lekker knapperig.”
“Die zalige risotto komt uit een van de kookboeken van Jamie Oliver. Het is een combinatie van zijn recept voor risotto bianco, opgeleukt met paddenstoelen en peterselie. Je moet er even voor in de keuken staan, maar dat is het meer dan waard.”
De nieuwste LINDA.loves is helemaal in de decembersferen en ligt nu in de winkels. Kruip er zelf mee op de bank of doe ‘m cadeau onder de boom.
Het favoriete zoete gerecht van Mariska Bauer: wentelteefjes met gegrilde ananasLees ook