Je concentreert je éven op het snijden van je groenten en hoppa, de hele pan met pasta of aardappels is overgekookt. Tot vandaag. Want er bestaat een handige lifehack tegen het overkoken van je pan.
Een houten spatel is het antwoord.
Tip tegen overkoken
De truc: leg een droge, houten spatel of lepel over de pan met kokend water. Je merkt: de kookbubbels slaan kapot tegen het hout en het water kookt niet meer over. Dit had je eerder moeten weten.
Hoe dat zit? Wanneer de kookbelletjes materiaal aanraken dat ‘hydrofoob’ is, klappen ze kapot. Ook als de bubbels iets aanraken dat minder heet is dan hun eigen kerntemperatuur (honderd graden Celsius), condenseren ze en barsten ze uit in druppels die weer in de pan belanden. Hout geleidt warmte niet goed en wordt dus niet snel heet. Een nogal technisch verhaal – wat je vooral moet onthouden is de truc zelf.
Als het te warm wordt
De houten spatel warmt natuurlijk wel op, dus op een gegeven moment werkt deze hack niet meer en kan je pan alsnog overkoken. Dat geldt vooral als je je gas vol aan hebt staan – prima om het een beetje terug te draaien dus. Gelukkig is de meeste pasta na zo’n tien minuten al wel klaar. De truc werkt overigens ook bij andere gerechten die kunnen overkoken, zoals rijst en aardappels. Kun jij ongestoord doorgaan met groenten snijden.
Pas trouwens wel op met welk houten bestek je erop legt: dat kan kromtrekken door vocht en warmte. Dus beter niet je dure slacouverts gebruiken.